Varen in de Winter

Varen wordt veelal gedaan in de zomer. Maar natuurlijk kun je in de winter ook genieten op het water, de natuur is nog steeds prachtig en je kunt heerlijk tot rust komen! 

Een groot voordeel van varen in de winter is dat het op het water veel rustiger is dan in de zomer. Je kunt makkelijk een plekje vinden om te overnachten. Ga samen sterrenkijken en geniet van de gezelligheid aan boord. Natuurlijk is het in de winter ook kouder buiten. Gelukkig verkeren al onze boten in topconditie en beschikken ze over een goede verwarming! De winterse elementen leveren prachtige plaatjes op en geeft een hele andere belevenis aan het varen. 

Brug- en sluisbediening in de winter

Houd er in het winterseizoen (1 november tot en met 31 maart) rekening mee dat de meeste bruggen en sluizen in de provincie Friesland onbemand zijn en op afroep worden bediend. Wil je graag een brug openen die normaal gesproken in de winter niet bediend wordt? Neem dan, minstens een dag van tevoren, telefonisch contact op met: +31 (0)58 – 29 25 888. Het is ook mogelijk om via een online formulier een aanvraag te doen.

Let op! Aanvraag voor een brugbediening kan van maandag tot en met vrijdag. Er is geen bediening op zon- en feestdagen.

Alle actuele bedieningstijden en alle stremmingen vind je op de website van vaarweginformatie.nl.

Winterroutes

Ook in de winter zijn er genoeg mogelijkheden op het water, ondanks dat niet alle bruggen in de winter bediend worden. Vanuit Terherne zijn er drie winterroutes beschikbaar, maar deze zijn natuurlijk ook gecombineerd mogelijk. De eerste winter-vaarroute vaart onder andere langs Sneek, Stavoren, Woudsend, Heeg, Langweer en Joure. Op de tweede winter-vaarroute kun je genieten van Grou, Jirnsum, Drachten, Leeuwarden, Franeker en Harlingen. De derde winter-vaarroute is voor de ontdekkende vaarder. Op deze route moeten een aantal bruggen aangevraagd worden (twee uur vantevoren). De route vaart langs Heerenveen, Echtenerbrug, Sneek en Terherne.

Bekijk alle routes voor het varen in de winter

Jachthavens geopend in de winter

Ook in het winterseizoen (1 november tot en met 31 maart) zijn jachthavens (beperkt) geopend! Op de website van Waterland in Friesland is meer informatie te vinden over wintervaren, hier vind je ook een overzicht van jachthavens welke open zijn voor electriciteit, brandstof of water en of jullie de toiletgebouwen kunnen gebruiken.

Onze wintervloot

We hebben verschillende schepen die geschikt zijn voor het varen in de winter. Deze zijn allemaal uitgerust met een goede verwarming en compleet af te sluiten.

Reviews over wintervaren

4.7
o.b.v. 304 Google beoordelingen

Veelgestelde vragen over varen in winter

Varen in de winter is een heel andere belevenis dan varen in de zomer. In de winter moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met bepaalde dingen. Dat kan vragen oproepen. Wij hebben op de meestgestelde vragen alvast antwoord gegeven.

Wij hebben de meestgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

 • Is er een kachel aan boord en hoe werkt deze?

  Elke boot is uitgerust met een goedwerkende kachel. In een video, die je krijgt bij het inchecken, wordt uitgelegd hoe de kachel werkt. Omdat de kachels die aan boord zijn op diesel en elektriciteit draaien raden wij wel aan om de boot in de nacht aan walstroom te leggen. Ook is er in deze periode een extra kacheltje aan boord. Deze kan alleen gebruikt worden als de boot aan walstroom ligt.

 • Hoe zit het met condensvorming in de boten?

  In de winter is het extra belangrijk dat er goed geventileerd wordt. Zorg ervoor dat er altijd ramen op een kier staan, ook in de nacht. Zo wordt de condensvorming gereduceerd. 

 • Hoe werkt de brugbediening in de winter?

  Niet alle bruggen worden bediend in de winter en sommige bruggen werken op afroep. Wij hebben een aantal routes uitgewerkt die te bevaren zijn. Bekijk de routes voor het wintervaren hier. Voor de actuele informatie over brugtijden en stremmingen kan er gekeken worden op: www.vaarweginformatie.nl.

 • Kan ik in de winter ook aanleggen op een Marrekrite plek?

  Ook in de winter kan er aangelegd worden op Marrekrite plekken. Omdat de kachels die aan boord zijn op diesel en elektriciteit draaien raden wij wel aan om de boot in de nacht aan walstroom te leggen. Zo voorkom je dat je zonder stroom komt te zitten. Marrekrite plekken hebben geen voorzieningen en dus ook geen walstroom.

   

   

   

 • Zijn de jachthavens in de winter geopend?

  Veel havens zijn (beperkt) geopend, maar niet allemaal. Voor afvaart wordt er een overzicht van de geopende jachthavens meegegeven. 

 • Is het mogelijk om in de winter vaarles te krijgen?

  Vaarles krijgen is in de winter ook mogelijk. Het tijdstip is in die periode, in verband met vroegere zonsondergang, in overleg. 

 • Wat als er zoveel ijs ligt dat varen daardoor niet meer mogelijk is?

  Er kan tot twee weken na de boekingsdatum een storm- en ijsgangsverzekering afgesloten worden*. Voor de dag(en) dat er niet gevaren kan worden door ijs, kan er aanspraak gemaakt worden op deze verzekering. Indien er geen verzekering is afgesloten, is het eigen risico en kan het betekenen dat je die dag(en) op locatie moet blijven liggen. 

  *Deze verzekering is af te sluiten tot maximaal één maand voor afvaart.

 • Wat moet ik meenemen als ik ga wintervaren?

  Aandacht voor kleding is erg belangrijk. Thermokleding zorgt ervoor dat je niet koud wordt. Bij temperaturen van 10 graden of lager raden wij aan om goede, waterdichte (zeil)kleding te dragen. Daarnaast mag voldoende eten en drinken niet ontbreken natuurlijk!

 • Zijn er gebieden waar in de zomer wel gevaren mag worden, maar in de winter niet?

  In Friesland zijn er veel vogelsoorten die overwinteren. In de vogerustgebieden kunnen zij dit ongestoord doen. Om de rust daar te kunnen bewaren wordt er aan de watersporters gevraagd om tussen 1 oktober en 1 april niet in deze gebieden te varen. Deze gebieden zijn te herkennen doormiddel van een geel-blauwe boei en komen voor in de Fluezen, de Aldegeaster Brekken, de Witte en Zwarte Brekken en het Sneekermeer.

De winterse elementen geven een hele andere belevenis aan het varen.