Varen in de Winter

Varen wordt veelal gedaan in de zomer. Maar natuurlijk kun je in de winter ook genieten op het water, de natuur is nog steeds prachtig en je kunt heerlijk tot rust komen! 

Een groot voordeel van varen in de winter is dat het op het water veel rustiger is dan in de zomer. Je kunt makkelijk een plekje vinden om te overnachten. Ga samen sterrenkijken en geniet van de gezelligheid aan boord. Natuurlijk is het in de winter ook kouder buiten. Gelukkig verkeren al onze boten in topconditie en beschikken ze over een goede verwarming! De winterse elementen leveren prachtige plaatjes op en geeft een hele andere belevenis aan het varen. 

Brug- en sluisbediening in de winter

Houd er in het winterseizoen (1 november tot en met 31 maart) rekening mee dat de meeste bruggen en sluizen in de provincie Friesland onbemand zijn en op afroep worden bediend. Wil je graag een brug openen die normaal gesproken in de winter niet bediend wordt? Neem dan, minstens een dag van tevoren, telefonisch contact op met: +31 (0)58 – 29 25 888. Het is ook mogelijk om via een online formulier een aanvraag te doen.

Let op! Aanvraag voor een brugbediening kan van maandag tot en met vrijdag. Er is geen bediening op zon- en feestdagen.

Alle actuele bedieningstijden en alle stremmingen vind je op de website van vaarweginformatie.nl.

Winterroutes

Ook in de winter zijn er genoeg mogelijkheden op het water, ondanks dat niet alle bruggen in de winter bediend worden. Vanuit Terherne zijn er drie winterroutes beschikbaar, maar deze zijn natuurlijk ook gecombineerd mogelijk. De eerste winter-vaarroute vaart onder andere langs Sneek, Stavoren, Woudsend, Heeg, Langweer en Joure. Op de tweede winter-vaarroute kun je genieten van Grou, Jirnsum, Drachten, Leeuwarden, Franeker en Harlingen. De derde winter-vaarroute is voor de ontdekkende vaarder. Op deze route moeten een aantal bruggen aangevraagd worden (twee uur vantevoren). De route vaart langs Heerenveen, Echtenerbrug, Sneek en Terherne.

Bekijk alle routes voor het varen in de winter

Jachthavens geopend in de winter

Ook in het winterseizoen (1 november tot en met 31 maart) zijn jachthavens (beperkt) geopend! Op de website van Waterland in Friesland is meer informatie te vinden over wintervaren, hier vind je ook een overzicht van jachthavens welke open zijn voor electriciteit, brandstof of water en of jullie de toiletgebouwen kunnen gebruiken.

Onze wintervloot

We hebben verschillende schepen die geschikt zijn voor het varen in de winter. Deze zijn allemaal uitgerust met een goede verwarming en compleet af te sluiten.

Reviews over wintervaren

4.7
o.b.v. 304 Google beoordelingen

De winterse elementen geven een hele andere belevenis aan het varen.