Vaarroute 'Elfstedenroute voor boten hoger dan 2.40m'

De bekende Friese Elfstedenvaarroute kan niet met alle schepen gevaren worden. De Elfstedenroute voor boten met een doorvaarthoogte boven de 2.40m biedt dan een mooi alternatief. Schaatsers moeten ieder jaar maar weer afwachten of de ‘tocht der tochten’ erin zit. Watersporters hebben het gelukkig veel gemakkelijker, die kunnen hem gewoon elke zomer varen. Bij de Elfstedenroute ontdek je de prachtige steden en meren die het landschap van Friesland zo mooi weergeven. De route begint in Terherne en startend in Sneek bezoek je, op Hindeloopen na, de elf Friese steden.

 • 10 dagen
 • 5,50m
 • 275km

Vaarroute 'Elfstedenroute voor boten hoger dan 2.40m'

Vanuit Terherne vertrek je over het Sneekermeer door de Houkesleat richting Sneek. 

Sneek staat bekend om de Sneeker Waterpoort. Het is één van de bekendste monumenten van Friesland en deze mag dan ook zeker niet gemist worden. Het is de laatste van de vier waterpoorten die Sneek heeft geteld. Tegenwoordig staat de waterpoort symbool voor Sneek. In Sneek kan je verder terecht met zowel slecht als mooi weer. Voor een regenachtige dag is er in Sneek een bowlingbaan, een zwembad en verschillende musea zoals het Modelspoormuseum en het Fries Scheepsvaartmuseum te vinden. Voor buitenactiviteiten beschikt Sneek over een kinderboerderij en verschillende parken met speeltuinen. Bekijk de rest van deze vaarroute of huur een motorboot in Friesland om deze route te varen.

De rest van de elfsteden vaarroute

 • Van Sneek naar IJlst en Bolsward varen

  Na Sneek vaar je door naar het dichtbijgelegen IJlst. IJlst ligt aan de drukbevaren route tussen Sneek en Heeg en staat bekend om zijn statige huizen en overtuinen. Het mooiste deel van IJlst ligt aan de Eegracht en Galamagracht. Aan deze langgerekte gracht staan mooie gevels en statige huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. De prachtige authentieke sfeer die IJlst uitstraalt heeft vooral te maken met de vele historische gebouwen die er staan. De meesten zijn open voor publiek en zeker een bezoek waard: zoals het stadshuis, huis Messingklopper en het doe- en kijkcentrum Nooitgedagt. Daarnaast kunnen er activiteiten gedaan worden zoals polsstokspringen en bezit IJlst een heerlijke bakker. 

  Bolsward heeft twee jachthavens die beiden van alle voorzieningen zijn voorzien. Bolsward heeft een mooi stadscentrum met tientallen leuke restaurants en cafeetjes. Leuk is ook om op donderdagochtend de wekelijkse markt te bezoeken. In de maanden juli en augustus worden er op dinsdagochtend en donderdagmiddag, onder begeleiding van een gids, stadswandelingen georganiseerd. De route vervolgt naar Workum.

 • Van Workum naar Stavoren varen

  Workum is een bekend dorp onder de watersporters. Zo zijn er verschillende stranden te vinden voor onder andere kite- en windsurfers en zeilers. Workum is één van de oudste stadjes van de provincie en heeft genoeg te bieden: zo zijn er prachtige schilderijen te bewonderen van Jopie Huisman, is er een museum over de historie van Workum en is het mooi wandelen door het oude centrum en de natuur hieromheen. 
  Na Workum vaar je over de Fluessen richting Stavoren. 

  Staveren was vroeger de officiële naam van wat nu Stavoren is. De stad heeft een directe verbinding met de Friese Meren waardoor van meerdere kanten makkelijk te benaderen is. Bekende bezienswaardigheden in Stavoren zijn Het Vrouwtje van Stavoren, het voormalig Stadshuis en het J.L. Hooglandgemaal. Daarnaast is een wandeling door de stad met zijn vele prachtige bezienswaardigheden zeker de moeite waard. In Stavoren kan je ook uitstekend winkelen, eten en uitgaan. 
  Na Stavoren vaar je terug over de Fluessen langs Heeg en  Woudsend, over het Slotermeer naar Sloten.

 • Over het Slotermeer naar Sloten, Balk en Woudsend

  Sloten is de kleinste van de Friese Elfsteden. Het stadje is ontzettend mooi om te bekijken en zit vol historische gebouwen, molens, grachtjes en bruggen. Er is een fijne jachthaven aanwezig met alle voorzieningen. Daarnaast zijn er leuke winkels en restaurantjes te vinden. 
  Na Sloten is er een mogelijkheid om ook Balk te bezoeken. Aan het Slotermeer bevindt zich een jachthaven met een kleine speelplaats en een strandje voor kinderen. Het is ongeveer 500 m lopen naar het sfeervolle centrum van Balk. Het dorpje heeft een gemoedelijke sfeer en karakter. Verder is Balk van alle gemakken voorzien. Het bevat verschillende supermarkten, een bakker en diverse winkeltjes. Eind augustus vindt er de populaire Gondelvaart plaats, wat zeker een must is om te zien. 
  Na Balk steek je terug het Slotermeer over, richting Woudsend en Heeg. 

  Ondanks dat Woudsend en Heeg niet tot de elf steden behoren, is er genoeg te doen. De plaatsjes zijn echte watersportdorpen en zijn hier ook goed op ingesteld.
  Zo zijn in Woudsend fijne havens en restaurantjes te vinden. Daarnaast is er ook een strandje en bevat de jachthaven een tennis- en tafeltennisbaan. Leuk om in Woudsend te bekijken zijn de molens. Deze zijn het hele jaar op zaterdag geopend. Via de Waldseinster Rakken vaar je een klein stukje over het Heegermeer door naar Heeg. 
  In het Heegermeer vind je verschillende eilandjes, waaronder het Konijneneiland. Dit is een prachtig stukje natuur dat niet mag worden overgeslagen.

  Heeg ligt tien kilometer ten zuiden van Sneek aan het Heegermeer. Palingvisserij was voor lange tijd een belangrijk bestaansmiddel. Waar Heeg nu voornamelijk om bekend staat, is de watersport. Het dorp staat vol met monumentale panden, kerken en oude, historische woningen. In het centrum zijn daarnaast veel gezellige restaurants met streekproducten te vinden. Eenmaal per jaar vind in juli het Heechsimmerfestival plaats. Op het strand van het Heegermeer treden dan diverse bands op een drijvend podium op. 

  Vanuit Heeg vaar je terug langs Joure, Terherne en Akkrum naar Eernewoude. 

 • Van Eernewoude naar Leeuwarden varen

  Eernewoude behoort niet tot de elf steden, maar mag zeker niet worden overgeslagen. Bij Eernewoude kom je het natuurgebied De Oude Venen tegen. Hier mag je gedeeltelijk doorheen varen. De natuur is een combinatie van meren, petgaten, stripen, rietlanden, veenplassen, ruigten, struwelen, moerasbossen en uitgestrekte hooilanden wat zorgt voor een prachtig stukje natuur. Dit gebied is zowel wandelend, fietsend als varend te verkennen. Daarnaast bezit Eernewoude een jachthaven en een prachtig zwemstrand met een groot recreatieterrein. Verschillende restaurantjes, cafés en een supermarkt zijn er ook te vinden. De route vervolgt naar Leeuwarden. 

  In de hoofdstad van Friesland is natuurlijk genoeg te doen. Leeuwarden bezit talloze goede restaurants, winkels, musea, uitgaansgelegenheden en ook zijn er genoeg activiteiten te doen. Het altijd bruisende Leeuwarden geeft een echt stadsgevoel. Overal in de stad zijn grachtjes te vinden, de meeste ook bevaarbaar. Op deze route vaar je om het centrum van Leeuwarden heen, maar het is zeker een aanrader om Leeuwarden een dagje te verkennen. 
  Vanuit Leeuwarden is er de mogelijkheid om naar Franeker en Harlingen te varen of naar Dokkum.

 • Van Leeuwarden naar Franeker en Harlingen of van Leeuwarden naar Dokkum varen

  1)
  De stad Franeker is het kloppend hard van Noordwest Friesland. In het gezellige stadscentrum is het leuk winkelen door de verscheidenheid aan winkels en terrassen die er te vinden zijn. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend is er markt. Voor cultuurliefhebbers is er in Franeker ook genoeg te doen. Er zijn meerdere musea te bezoeken en ook is de stad rijk aan monumentale gebouwen. 

  Harlingen is een echte havenstad waar altijd wat te beleven valt. Er zijn meer dan 600 monumenten te bezoeken en het is goed vertoeven in de restaurants, op de terrasjes en in de kroegen. Harlingen heeft een van de populairste stranden van Friesland waar altijd veel te doen is. Vanaf het water is Harlingen ook goed te bewonderen en er zijn verschillende jachthavens. 

  2)
  Onderweg naar Dokkum vaar je eerst door onder andere Bartlehiem en Burdaard. Dokkum is een stad waar altijd veel te doen is. Zo kan je kanoën door de stad, een stadswandeling maken door het historische centrum, musea en kerken bezoeken, tennissen of een ritje maken in het “Dokkumer Lokaeltsje”. Daarnaast zijn er in Dokkum ook veel winkels en restaurants te vinden en is er een uitgaansmogelijkheid.  

  De route vervolgt terug via Leeuwarden en Grou richting Terherne. 

  Grou behoort niet tot de elf steden, maar is één van de bekendste watersportdorpen van Friesland waar altijd veel te beleven is. ’s Zomers vinden er vaak vele evenementen plaats die allemaal te maken hebben met de watersport. Het dorp aan het Pikmeer staat bekend als de startplaats van het jaarlijkse Skûtsjesilen. Grou heeft een gezellige dorpskern met een gevarieerd winkelcentrum en een brede keus aan gezellige restaurants en vele bezienswaardigheden.

 • Eindigen in Terherne

  Na Leeuwarden vaar je via Sneek terug over het Sneekermeer naar Terherne. Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Voor de kinderen is het kameleoneiland een echte aanrader.

Brugbedieningstijden

Brugtijden in Friesland

Met het uitstippelen van een leuke vaarroute is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland te kennen. Deze kunnen namelijk per seizoen en per brug verschillen. Wij hebben de brugtijden in het voorseizoen, de zomer, het naseizoen en de winter op een rijtje gezet.