Vaarroute 'Woudaaproute' langs Terherne, Joure en Sneek

De Woudaaproute laat het hele gezin genieten van het Friese merengebied. Vaar langs Terherne, Joure, Langweer, Woudsend, Heeg en Sneek en merk dat kinderen overal welkom zijn.

 • minimaal 2 dagen
 • oranje: 2,50m blauw: 5,00m
 • 58km

Vaarroute 'Woudaaproute' langs Terherne, Joure en Sneek

Vanuit de haven vertrek je via de Zandsloot over de Terhernster Poullen langs Goingarijp door naar Joure. Joure is een gezellig dorp met verschillende winkels en restaurantjes. In de haven van Joure lig je lekker beschut en naast een park waar je mooi kunt wandelen. De afstand tot het centrum is ongeveer 500 meter. In Joure zijn genoeg activiteiten te doen. Zo is er onder andere een indoor speelbos, een zwembad, een puzzelmuseum, het Joustermuseum en een bowling- en midgetgolfbaan. Bekijk de rest van deze vaarroute of huur een motorboot in Friesland om deze route te varen.

De rest van de woudaap vaarroute

 • Vaar van Joure naar de mooie Langweerderwielen

  Na Joure vaar je via de Alde Wei onder de snelweg door naar de mooie Langweerderwielen. Over het  uitgestrekte meer zie je het gezellige Langweer al liggen. Langweer is een prachtig watersportdorp met naast de jachthaven een strandje en speeltuin voor kinderen. Naast een goed verzorgde haven heeft het dorp ook leuke restaurantjes en cafeetjes met af en toe live muziek. Kortom een bruisend watersportdorp waar je je prima kan vermaken.

 • Twee verschillende vaarroutes naar Woudsend

  Onderweg naar Woudsend kan je twee verschillende routes kiezen. De oranje route is met een doorvaarthoogte van 2,50m niet geschikt voor alle boten. Daarom is  er een alternatief via het Johan Friso kanaal. Met de komst van het Jeltesleat-aquaduct, als vervanging van de drukste brug van Friesland, is het een stuk rustiger geworden om te varen. Geniet van het uitzicht en laat je meevoeren over het aquaduct.

  In Woudsend zijn fijne havens en restaurantjes te vinden. Daarnaast is er ook een strandje en bevat de jachthaven een tennis- en tafeltennisbaan. Leuk om in Woudsend te bekijken zijn de molens. Deze zijn het hele jaar op zaterdag geopend. Via de Waldseinster Rakken vaar je een klein stukje over het Heegermeer door naar Heeg. In het Heegermeer vind je verschillende eilandjes, waaronder het Konijneneiland. Dit is een prachtig stukje natuur dat niet mag worden overgeslagen.

 • Door IJlst naar Sneek varen

  Heeg ligt tien kilometer ten zuiden van Sneek aan het Heegermeer. Palingvisserij was voor lange tijd een belangrijk bestaansmiddel. Waar Heeg nu voornamelijk om bekend staat, is de watersport. Het dorp staat vol met monumentale panden, kerken en oude, historische woningen. In het centrum zijn daarnaast veel gezellige restaurants met streekproducten te vinden. Eenmaal per jaar vind in juli het Heechsimmerfestival plaats. Op het strand van het Heegermeer treden dan diverse bands op een drijvend podium op.

  Via de Wide Wimers verlaat je Heeg en vaar je door IJlst heen naar Sneek. Sneek staat bekend om de Sneeker Waterpoort. Het is een van de bekendste monumenten van Friesland en deze mag dan ook zeker niet gemist worden. Het is de laatste van de vier waterpoorten die Sneek heeft geteld. Tegenwoordig staat de waterpoort symbool voor Sneek. In Sneek kan je verder terecht met zowel slecht als mooi weer. Voor een regenachtige dag is er in Sneek een bowlingbaan, een zwembad en verschillende musea zoals het Modelspoormuseum en het Fries Scheepsvaartmuseum te vinden. Voor buitenactiviteiten beschikt Sneek over een kinderboerderij en verschillende parken met speeltuinen.

 • Eindigen in Terherne

  Weer onderweg naar Terherne vaar je langs het Starteiland, waar naast een mooie jachthaven altijd gezelligheid is. Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Voor de kinderen is het kameleoneiland een echte aanrader. Op het eiland zijn spannende paden die leiden langs en over het water, door bomen en over moerassen. Daarnaast zijn er activiteiten zoals polsstokspringen over de sloot, van de kabelbaan en zijn er nog talloze andere avonturen te beleven. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om met een boerenpraam over de Terhernster poullen te varen en voor slecht weer is er ook een binnen Kameleonboerderij. 

Brugbedieningstijden

Brugtijden in Friesland

Met het uitstippelen van een leuke vaarroute is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland te kennen. Deze kunnen namelijk per seizoen en per brug verschillen. Wij hebben de brugtijden in het voorseizoen, de zomer, het naseizoen en de winter op een rijtje gezet.