Winterroute langs Grou, Leeuwarden en Franeker

In het veelzijdige Friesland kun je 's winters natuurlijk ook genieten op het water. Minder routes zijn in deze tijd van het jaar begaanbaar, maar de natuur is nog steeds prachtig en je kunt heerlijk tot rust komen. Vanuit Terherne zijn er twee winterroutes beschikbaar, maar deze zijn natuurlijk ook gecombineerd mogelijk. Op deze tweede winter-vaarroute kun je genieten van Grou, Jirnsum, Drachten, Leeuwarden, Franeker en Harlingen. Startend in Terherne vaar je via het Prinses Margriet kanaal langs Jirnsum naar Grou.

 • minimaal een midweek
 • 5,00m
 • 125km

Winterroute langs Grou, Leeuwarden en Franeker

Grou is een van de bekendste watersportdorpen waar veel te beleven valt. ’s Zomers vinden er vaak vele evenementen plaats die allemaal te maken hebben met de watersport. Het dorp aan het Pikmeer staat bekend als de startplaats van het jaarlijkse Skûtsjesilen. Grou heeft een gezellige dorpskern met een gevarieerd winkelcentrum en een brede keus aan gezellige restaurants en vele bezienswaardigheden. Bekijk de rest van deze vaarroute of huur een motorboot in Friesland om deze route te varen.

De rest van deze winter vaarroute

 • Via de Peanster Ee naar Drachten varen

  Na Grou is er een mogelijkheid om via de Peanster Ee door te varen naar Drachten. In Drachten zijn goede jachthavens te vinden die overal van voorzien zijn. Ook is er een mogelijkheid om hier fietsen te huren om Drachten per fiets te verkennen. Drachten heeft ook een grote winkelstraat waar het goed winkelen is. Daarnaast kun je er ook genieten van de verschillende restaurants en is er een zwembad te vinden.

  Sla je Drachten over? Dan is er een mogelijkheid om na de Peanster Ee linksaf te slaan richting Eernewouden.

 • Prachtig natuurgebied bij Eernewoude verkennen

  Bij Eernewoude kom je het natuurgebied De Oude Venen tegen. Hier mag je niet doorheen varen, maar je kunt het wel bewonderen. De natuur is een combinatie van meren, petgaten, stripen, rietlanden, veenplassen, ruigten, struwelen, moerasbossen en uitgestrekte hooilanden wat zorgt voor een prachtig stukje natuur. Dit gebied is zowel wandelend, fietsend als varend te verkennen. Daarnaast bezit Eernewoude een jachthaven en een prachtig zwemstrand met een groot recreatieterrein. Verschillende restaurantjes, cafés en een supermarkt zijn er ook te vinden.

 • Vanuit Bergum naar Leeuwarden varen

  Na Eernewoude is er een mogelijk om nog een bezoek te brengen aan Bergum. De ruim tienduizend inwoners genieten dagelijks van het grote winkelaanbod in het dorp. Ambachtelijke zaken als bakkers, slagers, kappers en bloemisten zijn er in meervoud, net als kledingzaken waaronder verscheidene zelfstandige modewinkels. Diverse horecagelegenheden als restaurants, (lunch)cafés en snackbars hebben op warme dagen een gezellig terrasje voor de deur. Bijna iedere zaterdag is er wat te doen in het gezellige centrum. In Bergum is er ook de mogelijkheid om er lopend, fietsend of te paard erop uit te gaan. Er zijn verschillende wandel-, fiets- en ruiterpaden. Bergum bezit daarnaast ook een indoor en outdoor park voor avonturiers.

  Vanuit Bergum vaar je door naar Leeuwarden. In de hoofdstad van Friesland is natuurlijk genoeg te doen. Leeuwarden bezit talloze goede restaurants, winkels, musea, uitgaansgelegenheden en ook zijn er genoeg activiteiten te doen. Het altijd bruisende Leeuwarden geeft een echt stadsgevoel. Overal in de stad zijn grachtjes te vinden, de meeste ook bevaarbaar. Op deze route vaar je om het centrum van Leeuwarden heen, maar het is zeker een aanrader om Leeuwarden een dagje te verkennen.

 • De vaarroute richting Franeker en Harlingen vervolgen

  Via Dronrijp vervolgt de route richting Franeker en Harlingen. De stad Franeker is het kloppend hard van Noordwest Friesland. In het gezellige stadscentrum is het leuk winkelen door de verscheidenheid aan winkels en terrassen die er te vinden zijn. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend is er markt. Voor cultuurliefhebbers is er in Franeker ook genoeg te doen. Er zijn meerdere musea te bezoeken en ook is de stad rijk aan monumentale gebouwen. Na Franeker vaar je door richting Harlingen

  Harlingen is een echte havenstad waar altijd wat te beleven valt. Er zijn meer dan 600 monumenten te bezoeken en het is goed toeven in de restaurants, op de terrasjes en in de kroegen. Harlingen heeft een van de populairste stranden van Friesland waar altijd veel te doen is. Vanaf het water is Harlingen ook goed te bewonderen en er zijn verschillende jachthavens.

  Op de terugweg vaar je langs dezelfde steden en dorpjes als op de heenweg. Je kunt er nog voor kiezen om een dagje Drachten of Bergum te bezoeken of om nog even te genieten van het Friese landschap en terug te varen via Franeker, Dronrijp, Leeuwarden, Grou, Jirnsum richting Terherne.

 • Eindigen in Terherne

  Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het Kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Er zijn verschillende restaurantjes waar je heerlijk kunt eten en je kunt er ook heerlijk wandelen door de weilanden en langs het Sneekermeer.

Brugbedieningstijden

Brugtijden in Friesland

Met het uitstippelen van een leuke vaarroute is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland te kennen. Deze kunnen namelijk per seizoen en per brug verschillen. Wij hebben de brugtijden in het voorseizoen, de zomer, het naseizoen en de winter op een rijtje gezet.