Veelgestelde vragen over het varen op een motorboot

Als u bij ons een motorboot gaat huren heeft u wellicht vragen over de spullen aan boord, huisdieren, varen zonder vaarbewijs of de kosten.

Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

 • Heb ik voor het varen op een motorboot een vaarbewijs nodig?

  Voor het varen met onze moderne motorboten is een vaarbewijs niet verplicht. Natuurlijk krijgt iedereen voor afvaart wel een technische uitleg over de boot.

 • Ik heb geen ervaring, kan ik wel een motorboot huren?

  Wie weinig of geen ervaring heeft, raden wij aan een paar uren vaarles te nemen. Deze vaarlessen kunnen wij tegen een geringe vergoeding voor onze klanten organiseren. Deze wordt voor vertrek gegeven op de boot die gehuurd is. De vaarles is voor de hele bemanning (ook voor kinderen) en is bijzonder leuk. Er wordt naast het oefenen van de praktijk veel informatie gegeven over onder andere voorrangsregels, beroepsvaart en het navigeren. Door een vaarles te nemen geeft het een veel rustiger en zekerder gevoel bij het wegvaren.

 • Mag mijn huisdier mee aan boord?

  Huisdieren zijn op de meeste boten gewoon toegestaan. Wanneer er bij de boot een icoontje van een hondenpootje staat, is een hond toegestaan. 

  Op de volgende boten zijn huisdieren niet toegestaan: de Ruyter, Cook, de With, Martine, Maxima, Diaz, Hubertus, van Speijk, Louise, Sylvia en de Sierra Lima. 

 • Hoe zit het met de verzekering?

  Onze motorboten zijn all-risk verzekerd. Het eigen risico is voor de huurder. Deze waarborgsom, die bij het aan boord gaan van het schip betaald is, wordt volledig geretourneerd bij schadevrije teruggave van het gehuurde schip. Het eigen risico kan ook verzekerd/afgekocht worden. Hiermee vervalt het eigen risico (met uitzondering van verlies van spullen of het verkeerd inschatten van de doorvaarthoogte). Kijk voor een uitgebreid overzicht van onze prijzen in de prijslijst.

  Boten Borg Borg verzekerd
  Kleiner dan 11.50 meter 
  (m.u.v. "de Ruyter” en “Martine” € 750,-)
  € 500,- € 75,-
  Tussen 11.50 en 13.50 meter € 750,- € 100,-
  Groter dan 13.50 meter € 1000,- € 150,-
 • Kan ik bij jullie een annuleringsverzekering afsluiten?

  Bij reservering kan bij ons een annuleringsverzekering of een storm- en ijsgangsverzekering worden afgesloten. De annuleringsverzekering bedraagt 5,5% van de kale huurprijs, de storm- en ijsgangsverzekering bedraagt 4% van de kale huurprijs. Beide verzekeringen kunnen tot twee weken na het maken van de boeking afgesloten worden.

 • Wat is er allemaal aan boord van mijn boot?

  Onze jachten zijn standaard voorzien van een uitgebreid inventaris. Bij reservering sturen wij een inventarislijst toe. Het enige wat zelf meegenomen moet worden of wat extra gehuurd kan worden, zijn keukendoeken, handdoeken en de dekbedden + dekbedovertrekken* (onderlakens, kussens en kussenslopen zijn aanwezig).

  *met uitzondering van de schepen met een VIP-pakket.

 • Waar kan ik allemaal naar toe varen met mijn motorboot?

  Het varen op een motorboot is natuurlijk niet zo snel als het rijden in een auto. Daardoor kan het soms best lastig zijn om de afstand in te schatten. Van onze jachthaven in Terherne via het Sneekermeer naar Sneek is ongeveer 1 uur varen.  
  Het vaargebied dat met onze schepen is toegestaan is Friesland*, Overijssel, Groningen en Drenthe.

  *Op het IJsselmeer varen is alleen toegestaan voor schepen groter dan 12 meter en met een IJsselmeerpakket.

  Bekijk ook eens onze vaarroutes!

 • Hoe zit het met de stroom en welke elektrische apparaten kan ik aan boord gebruiken?

  Al onze boten zijn uitgerust met een omvormer. Dit betekent dat er aan boord gebruik gemaakt kan worden van kleine elektrische apparaten zoals een telefoon- camera- of laptopoplader. Zware apparaten zoals een föhn, toaster of koffiezetapparaat kunnen alleen gebruikt worden bij boten groter dan 12,50 meter. Bij kleinere boten dient de boot aan de walstroom te liggen. Hierbij moet soms het apparaat rechtstreeks in de kabelhaspel gestoken worden. Dit wordt nader uitgelegd bij de technische uitleg van de boot.

 • Kan ik overal in de natuur aanleggen?

  Recreatieschap Marrekrite voorziet in aanlegplaatsen in de natuur van heel Friesland. Onze boten zijn allemaal uitgerust met een vlag van de Marrekrite. Dat betekent dat aanleggen op een van de Marrekrite plaatsen is toegestaan. Houd er rekening mee dat op de Marrekrite plaatsen geen stroomvoorzieningen zijn. Er moet deze dag dus genoeg gevaren- of het schip moet genoeg opgeladen zijn om gebruik van de stroom te kunnen maken.

 • Kan ik varen in de winter?

  Het is bij ons mogelijk om een boot in de winter te huren. Echter zijn niet alle boten hiervoor geschikt. De volgende motorboten zijn in overleg in de winter beschikbaar: Pegasus, Iris, Antoinette, Antares, Jupiter, Monique, De Ruyter, Anna Marie, Samantha, Maxima, Louise, Sylvia en de Sierra Lima.

  Houd er in het naseizoen wel rekening mee dat niet alle bruggen worden bediend.

  Bekijk ook eens onze vaarroutes. We hebben ook drie routes gemaakt die in de winter gevaren kunnen worden!

   

 • Mag ik met de boot op het IJsselmeer?

  De motorboten groter dan 12 meter zijn geschikt voor varen op het IJsselmeer. Dit geldt alleen als het veilig kan, men voldoende vaarervaring heeft en wanneer er een IJsselmeer pakket is gehuurd. Boven windkracht 4 mag er niet op het IJsselmeer gevaren worden.

  Bij een IJsselmeerpakket is inbegrepen: zwemvesten voor alle opvarenden, noodsignalen, een waterkaart van het IJsselmeer en een verrekijker.

 • Mag ik met de boot op de Waddenzee?

  Nee, varen op de Waddenzee is niet toegestaan. Dit heeft onder andere te maken met het verschil tussen zoet en zout water.

 • Wat zijn de bijkomende kosten?

  Het brandstofverbruik en de eindschoonmaak, die door ons wordt uitgevoerd, is voor rekening van de huurder. Na terugkomst wordt de dieseltank door ons zelf gevuld met onze mobiele tank en wordt dit nog verrekend.

  Haven-, brug- en sluisgeld is niet bij de huurprijs inbegrepen.