Vaarroute 'Drie-Provincien' door Friesland, Groningen en Drenthe varen

Op deze route ontdek je de drie noordelijke provinciën van Nederland. Varend door Friesland, Groningen en Drenthe ontdek je het open landschap, vaar je door bossen en authentieke dorpjes heen en bezoek je de drie provincie hoofdsteden. De route gaat langs Grou, Wergea, Leeuwarden, Burdaard, Dokkum, Lauwersoog, Zoutkamp, Groningen, Haren, Assen, Havelte, Meppel, Giethoorn, Steenwijk, Heerenveen en Akkrum.

 • ruim een week
 • 5,00m
 • 256km

Vaarroute 'Drie-Provincien' door Friesland, Groningen en Drenthe varen

Startend in Terherne vaar je via het Prinses Margriet kanaal langs Jirnsum naar Grou. Grou is een van de bekendste watersportdorpen waar veel te beleven valt. ’s Zomers vinden er vaak vele evenementen plaats die allemaal te maken hebben met de watersport. Het dorp aan het Pikmeer staat bekend als de startplaats van het jaarlijkse Skûtsjesilen. Grou heeft een gezellige dorpskern met een gevarieerd winkelcentrum en een brede keus aan gezellige restaurants en vele bezienswaardigheden. Bekijk de rest van deze vaarroute of huur een motorboot in Friesland om deze route te varen.

De rest van de Drie-Provincien vaarroute

 • Van het authentieke Friese dorp Wergea naar Leeuwarden varen

  In het authentieke Friese dorp Wergea word je altijd vriendelijk ontvangen. Passanten die overnachten in Wergea ontvangen een welkomsttas met informatie over het dorp en enkele verrassingen. De bewoners van het dorp hebben samen een Toeristisch Wergea kwartetspel samengesteld met afbeeldingen van Wergea. Leuk om als souvenir mee te nemen! Verder zijn er verschillende passantenhavens met WiFi aanwezig en is het dorpje zelf ook leuk om te bezoeken. 

  Vanuit Wergea vaar je door naar Leeuwarden. 

  In de hoofdstad van Friesland is natuurlijk genoeg te doen. Leeuwarden bezit talloze goede restaurants, winkels, musea, uitgaansgelegenheden en ook zijn er genoeg activiteiten te doen. Het altijd bruisende Leeuwarden geeft een echt stadsgevoel. Overal in de stad zijn grachtjes te vinden, de meeste ook bevaarbaar. Op deze route vaar je om het centrum van Leeuwarden heen, maar het is zeker een aanrader om Leeuwarden een dagje te verkennen. Na Leeuwarden vaar je noordelijker richting Burdaard.

 • Over de Dokkumer Ee naar Dokkum varen

  Tussen Leeuwarden en Dokkum in ligt Burdaard. In Burdaard bruist het zomers van het watertoerisme: tienduizend schepen en boten doorvaren het dorp jaarlijks. Het is de ideale plek om even te pauzeren en te genieten van een plekje op een terras. Burdaard is een geliefd watersportdorp en daarnaast is het ook goed mogelijk om hier wandel- en fietstochten te maken. Via de Dokkumer Ee vervolgt de route naar Dokkum. Dokkum is een stad waar altijd veel te doen is. Zo kan je kanoën door de stad, een stadswandeling maken door het historische centrum, musea en kerken bezoeken, tennissen of een ritje maken in het “Dokkumer Lokaeltsje”. Daarnaast zijn er in Dokkum ook veel winkels en restaurants te vinden en is er een uitgaansmogelijkheid. 

  Na Dokkum steek je de eerste provinciegrens over naar Groningen. Hier kom je eerst Lauwersoog tegen. 

 • Overnachten in Lauwersoog

  In Lauwersoog is een grote jachthaven waar je kunt overnachten. Lauwersoog bezit een groot strand en een prachtig natuurgebied. Je kunt er dan ook mooie wandelingen maken. Ook is er een mogelijkheid om hier te wadlopen. De route vervolgt over het Lauwersmeer richting Zoutkamp.

  Zoutkamp is een pittoresk dorpje helemaal bovenin Nederland in gemeente De Marne, gelegen aan de voet van het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is een dorp met een hecht hart en rijke geschiedenis. Vroeger was Zoutkamp een verdedigingsschans, tegenwoordig is het vissersdorp vooral bekend door de Hollandse garnaal. Dankzij de uitmuntende ligging aan het ruime water, de mooie vergezichten en de natuur om de hoek is Zoutkamp in de loop der jaren een toeristische trekpleister geworden. Het is zeker een aanrader om de omgeving van Zoutkamp te ontdekken.

 • Via Groningen over het Noord Willemskanaal naar Assen varen

  In de provinciehoofdstad Groningen is altijd genoeg te doen. Zo zijn er altijd evenementen, zijn er verschillende uitgaansmogelijkheden, zijn er genoeg leuke restaurants en kan er goed gewinkeld worden. Ook is het wandelend genieten van de culturele stad. Voor kinderen is er ook genoeg te doen: zo is er onder andere een avonturenpark, een doe-het-zelf museum en is er ook een zwembad. 

  Onderweg naar Assen kom je eerst lang het dorpje Haren. Haren heeft veel voorzieningen zoals een breed aanbod aan stijlvolle winkels, diverse cafés, restaurants en lunchrooms met uitnodigende terrassen, een aantrekkelijke weekmarkt op vrijdagmiddag en –avond en een zeer gevarieerd cultureel aanbod. De directe omgeving van Haren bestaat uit een prachtig natuurgebied, waarin naar hartenlust gefietst en gewandeld kan worden. Haren is ook de plaats van de beroemde botanische tuinen: Hortus Haren en daarnaast heeft het dorp Noordharen het enige hunebed in de provincie Groningen.

  Over het Noord Willemskanaal steek je over naar Drenthe en kom je de hoofdstad Assen tegen. Je vaart hier om het centrum van Assen heen. Halverwege kun je via De Vaart in het centrum van Assen komen. Hier zijn ook ligplaatsen aanwezig.

  In Assen kun je even lekker ontspannen bij Beauty en body care, een wandeling maken door het bos, een dagje naar het zwembad of het Drents museum bezoeken. Kortom genoeg te doen. Daarnaast heeft Assen ook een bruisend winkelcentrum en kun je er ook goed terecht voor een diner of lunch.

 • Van Havelte naar de jachthavens in Meppel

  Vaar verder over de Drentsche Hoofdvaart door de vele kleine dorpjes richting Havelte. Havelte is een brinkdorp dat ligt in het zuidwesten van de provincie Drenthe. Het dorp is gelegen langs de Drentsche Hoofdvaart, nabij de grote plaatsen Meppel en Steenwijk en te midden van natuurgebieden.Havelte beschikt over diverse winkels, een openluchtzwembad, 18-holes golfbaan, horeca en accommodaties. Natuurgebieden als het Ooster -en Westerzand, de Havelterberg, NP Drents-Friese Wold en NP Dwingelderveld hebben een uitgebreid fietspadennet en wandelroutes. Kortom genoeg te beleven en om tot rust te komen.

  De Drentsche Hoofdvaart vervolgt richting Meppel. In Meppel zijn er verschillende jachthavens om uit te kiezen. Ook is het leuk om even door te varen naar het centrum waar ook passantenplekken te vinden zijn. Hier heb je vanaf het water ook een prachtig uitzicht op de molen van Meppel.

  De combinatie van natuur, groen, ruimte en historie maakt Meppel zo aantrekkelijk. De sfeervolle grachten, de pleziervaart en de vele evenementen rond de pleinen maken de stad Meppel sprankelend voor iedereen. Het oude centrum van Meppel met karakteristieke straten, grachten en pleinen is het decor voor een gezellige winkelstad. Elke donderdag- en zaterdagochtend is er markt op het Kerkplein. Restaurants zijn er voor ieders smaak. Zo kan er onder andere gegeten worden in een nostalgisch pannenkoekenschip met een fraai uitzicht op de grachten. Cafés, bars en een discotheek zorgen voor een uitgebreid avond- en nachtleven en in Meppel vinden vaak evenementen plaats zoals onder andere in juni het grachtenfestival. Ook voor kunst, cultuur en monumenten kun je in Meppel terecht. Zo is er het Drukkerijmuseum,  expositiecentrum De Secretarie, is het beklimmen van de Meppeler Toren mogelijk en zijn er verschillende molens die je kunt bezoeken.

 • Varen naar Giethoorn en Steenwijk

  Na Meppel vaar je door een prachtig stukje natuur en de Belter Wijde door naar het schilderachtige Giethoorn. Giethoorn is een beroemd dorp aan de kop van Overijssel. Het dorp staat bekend als het “Hollandse Venetië” om zijn waterwegen, bruggetjes en punters. Het vervoer binnen het dorp gebeurd meestal per punter, een open platbodemboot die met een stok wordt voortgeduwd. In het dorpje zelf zijn goede restaurants, diverse winkeltjes, musea en galerieën. In de buurt van Giethoorn zijn ook meerdere jachthavens waarin overnacht kan worden.

  De route vervolgt naar Steenwijk. Steenwijk is ook prachtig om door heen te varen.

  In Steenwijk is van alles te beleven. Zo kan je er heerlijk winkelen, een dagje bowlen, naar de bioscoop of zwemmen. Daarnaast heeft Steenwijk het Rabo Theater De Meenthe met een breed aanbod van voorstellingen. Variërend van cabaret, dans, kind & jeugd, klassiek, regionaal, musical, muziek tot show & amusement en toneel. In ons Theaterrestaurant kunt u terecht voor een informele borrel of een heerlijk theaterdiner. Kortom: alles onder één dak voor een compleet verzorgde avond uit.

 • Langs Nationaal Park De Weerribben naar Heerenveen varen

  Richting Ossenzijl kom je het prachtige en veelzijdige Nationaal Park De Weerribben tegen. Dit is vanaf het water prachtig te bekijken, maar dit is ook van dichtbij te verkennen bijvoorbeeld per kano of fiets. Je ziet er alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos. Oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland. Daarnaast zijn er de typische moerasbewoners zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en insecten te vinden.

  Vervolgens vaar je door Ossenzijl heen naar Heerenveen.

  Heerenveen is een stad met meerdere aanlegplaatsen en havens waardoor het makkelijk bereikbaar is. In het centrum is een fijne winkelstraat en daarnaast bechikt Heerenveen over uitstekende restaurants. Ook zijn er genoeg andere activiteiten te doen zoals naar de bioscoop, musea en uitgaansmogelijkheden.

  Akkrum is een gezellig dorp met een aantal winkeltjes en verschillende voorzieningen zoals een supermarkt, slager en een bakker. Daarnaast zijn er ook een aantal jachthavens. In de richting van Gorredijk kom je eerst langs Aldeboarn. Hier vaar je midden door het dorpje heen. Eind augustus vind hier de wateroptocht De Gondelvaart plaats. Ontzettend leuk om een keer gezien te hebben!

 • Eindigen in Terherne

  Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het Kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Voor de kinderen is het Kameleoneiland een echte aanrader. Op het eiland zijn spannende paden die leiden langs en over het water, door bomen en over moerassen. Daarnaast zijn er activiteiten zoals polsstokspringen over de sloot, van de kabelbaan en zijn er nog talloze andere avonturen te beleven.

Brugbedieningstijden

Brugtijden in Friesland

Met het uitstippelen van een leuke vaarroute is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland te kennen. Deze kunnen namelijk per seizoen en per brug verschillen. Wij hebben de brugtijden in het voorseizoen, de zomer, het naseizoen en de winter op een rijtje gezet.