Winterroute langs Sneek, Langweer en Joure varen

In het veelzijdige Friesland kun je 's winters natuurlijk ook genieten op het water. Minder routes zijn in deze tijd van het jaar begaanbaar, maar de natuur is nog steeds prachtig en je kunt heerlijk tot rust komen. Vanuit Terherne zijn er twee winterroutes beschikbaar, maar deze zijn natuurlijk ook gecombineerd mogelijk. De eerste route vaart onder andere langs Sneek, Lemmer*, Stavoren, Woudsend, Heeg, Langweer en Joure.

 • minimaal een week
 • 5,00m
 • 138km

Winterroute langs Sneek, Langweer en Joure varen

De route start in Terherne om vervolgens over het Sneekermeer richting Sneek te varen.

Sneek staat bekend om de Sneeker Waterpoort. Het is een van de bekendste monumenten van Friesland en deze mag dan ook zeker niet gemist worden. Het is de laatste van de vier waterpoorten die Sneek heeft geteld. Tegenwoordig staat de waterpoort symbool voor Sneek. In Sneek kan je verder terecht met zowel slecht als mooi weer. Voor een regenachtige dag is er in Sneek een bowlingbaan, een zwembad en verschillende musea zoals het Modelspoormuseum en het Fries Scheepsvaartmuseum te vinden. Voor buitenactiviteiten beschikt Sneek over een kinderboerderij, verschillende parken met speeltuinen. Via Oppenhuizen en Idskenhuizen vervolgt de route over het Prinses Margriet Kanaal en de Grote Brekken naar Lemmer. Bekijk de rest van deze vaarroute of huur een motorboot in Friesland om deze route te varen.

*Let op: niet alle schepen mogen op het IJsselmeer varen. De motorboten groter dan 12 meter zijn gechikt voor varen op het IJsselmeer. Dit geldt alleen als het veilig kan, men voldoende vaarervaring heeft en wanneer er een IJsselmeerpakket is gehuurd. Boven windkracht 4 mag er niet op het IJsselmeer gevaren worden.

De rest van deze winter vaarroute

 • Lemmer: verbinding tussen Friese meren en het IJsselmeer

  In Lemmer aangekomen zie je direct waarom het oude vissersdorp de naam de Poort van Friesland heeft verdiend. Het heeft een sfeervol, maritiem centrum. Midden in het dorp meren veel watersporters af. Het is dan ook leuk te struinen langs de originele winkeltjes, vaak gevestigd in historische panden. Populair zijn de gezellige terrassen langs de kades. Mensen zitten er graag, omdat de boten voor hun neus langs komen. Het vaarwater door Lemmer is immers een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Lemmer heet tal van leuke restaurants en bezit daarnaast ook een strandje met een gezellige beachclub.

  Via Lemmer vervolgt de route over het IJsselmeer* naar Stavoren. Bij harde wind of slecht weer kan hier beter binnendoor omgevaren worden.

 • Via Stavoren over het Heegermeer naar Heeg varen

  Staveren was vroeger de officiële naam van wat nu Stavoren is. De stad heeft een directe verbinding met de Friese Meren waardoor van meerdere kanten makkelijk te benaderen is. Een bekende bezienswaardigheid in Stavoren is Het Vrouwtje van Stavoren, het voormalig Stadshuis en het J.L. Hooglandgemaal. Daarnaast is een wandeling door de stad met zijn vele prachtige bezienswaardigheden zeker de moeite waard. In Stavoren kan je ook uitstekend winkelen, eten en uitgaan. 

  Via Stavoren vaar je verder langs Warns, over het Heegermeer naar Heeg. Heeg ligt tien kilometer ten zuiden van Sneek aan het Heegermeer. Palingvisserij was voor lange tijd een belangrijk bestaansmiddel. Waar Heeg nu voornamelijk om bekend staat, is de watersport. Het dorp staat vol met monumentale panden, kerken en oude, historische woningen. In het centrum zijn daarnaast veel gezellige restaurants met streekproducten te vinden. Na Heeg kan je er voor kiezen om ook Woudsend nog even te bekijken.

 • Van de fijne havens in Woudsend naar watersportdorp Langweer

  In Woudsend zijn fijne havens en restaurantjes te vinden. Daarnaast is er ook een strandje en bevat de jachthaven een tennis- en tafeltennisbaan. Leuk om in Woudsend te bekijken zijn de molens. Deze zijn het hele jaar op zaterdag geopend. Via de Waldseinster Rakken vaar je terug een klein stukje over het Heegermeer door naar Langweer. In het Heegermeer vind je verschillende eilandjes, waaronder het Konijneneiland. Dit is een prachtig stukje natuur dat niet mag worden overgeslagen.

  Langweer is een prachtig watersportdorp met naast de jachthaven een strandje en speeltuin voor kinderen. Naast een goed verzorgde haven heeft het dorp ook leuke restaurantjes en cafeetjes met af en toe live muziek. Kortom een bruisend watersportdorp waar je je prima kunt vermaken.

 • Via Joure terug naar Terherne varen

  Joure is een gezellig dorp met verschillende winkels en restaurantjes. In de haven van Joure lig je lekker beschut en naast een park waar je mooi kunt wandelen. De afstand tot het centrum is ongeveer 500 meter. In Joure zijn genoeg activiteiten te doen. Zo is er onder andere een indoor speelbos, een zwembad, een puzzelmuseum, het Joustermuseum en een bowling- en midgetgolfbaan. Na Joure vaar je over het Sneekermeer via de sluis terug naar Terherne.

  Eenmaal terug in Terherne kan je er voor kiezen de tweede route te vervolgen in de richting van Leeuwarden of om nog even in Terherne te verblijven. 

Brugbedieningstijden

Brugtijden in Friesland

Met het uitstippelen van een leuke vaarroute is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland te kennen. Deze kunnen namelijk per seizoen en per brug verschillen. Wij hebben de brugtijden in het voorseizoen, de zomer, het naseizoen en de winter op een rijtje gezet.