'Vrij natuur vaarroute' langs Heerenveen, Giethoorn en Blokzijl

Met deze vaarroute vaar je door de mooiste natuurgebieden van Friesland en Overijssel en zie je de verschillende landschappen die de provincies te bieden hebben. Al varend geniet je van de natuurgebieden, meren en slootjes en vaar je door pittoreske dorpjes.

 • week
 • oranje: 2,60m blauw: 5,20m
 • 131km

'Vrij natuur vaarroute' langs Heerenveen, Giethoorn en Blokzijl

Vanuit Terherne vertrek je richting het knusse Akkrum. Akkrum is een gezellig dorp met een aantal winkeltjes en verschillende voorzieningen zoals een supermarkt, slager en een bakker. Daarnaast zijn er ook verschillende leuke jachthavens om te overnachten. 

Na Akkrum vaar je door over Het Deel en het Nieuwe Heerenveense Kanaal richting Heerenveen. Heerenveen is een stad met meerdere aanlegplaatsen en havens waardoor het makkelijk bereikbaar is. In het centrum is een fijne winkelstraat en daarnaast beschikt Heerenveen over uitstekende restaurants. Ook zijn er genoeg andere activiteiten te doen zoals naar de bioscoop, musea en uitgaansmogelijkheden. Bekijk de rest van deze vaarroute of huur een motorboot in Friesland om deze route te varen.

De rest van de Vrije natuur vaarroute

 • Via de Driewegsluis naar Steenwijk varen
  Na Heerenveen vervolgt de Route over de Engelenvaart richting Delfstrahuizen. De Engelenvaart is een ondiepe vaargeul. Houd er dus rekening mee dat hier niet te hard gevaren wordt. 
   
  Al varend door het prachtige Friese landschap kom je uit bij de Driewegsluis. Bij de Driewegsluis zijn er verschillende mooie plekjes in de vrije natuur of in de jachthaven om te overnachten. 
   
  De route vervolgt naar Steenwijk. Steenwijk is ook prachtig om doorheen te varen. 
  In Steenwijk is van alles te beleven. Zo kun je er heerlijk winkelen, een dagje bowlen, naar de bioscoop of zwemmen. Daarnaast heeft Steenwijk het Rabo Theater De Meenthe met een breed aanbod van voorstellingen. Variërend van cabaret, dans, kind & jeugd, klassiek, regionaal, musical, muziek tot show & amusement en toneel. In het Theaterrestaurant kun je terecht voor een informele borrel of een heerlijk theaterdiner. Kortom: alles onder één dak voor een compleet verzorgde avond uit. 
 • Varen langs Giethoorn en Blokzijl
  De route vervolgt naar het schilderachtige Giethoorn. Giethoorn is een beroemd dorp aan de kop van Overijssel. Het dorp staat bekend als het “Hollandse Venetië” om zijn waterwegen, bruggetjes en punters. Het vervoer binnen het dorp gebeurt meestal per punter, een open platbodemboot die met een stok wordt voortgeduwd. In het dorpje zelf zijn goede restaurants, diverse winkeltjes, musea en galerieën. In de buurt van Giethoorn zijn ook meerdere jachthavens waarin overnacht kan worden. 
   
  Na Giethoorn vaar je door een prachtig stukje natuur en de Belter Wijde door naar Blokzijl. 
   
  Blokzijl is een gezellig dorpje met leuke terrasjes en compleet omgeven door water. Wandel door de knusse straatjes en beleef het rijke verleden van het dorpje. Ook is hier een mogelijkheid om midden in het hart van Blokzijl tussen de huizen te overnachten.
 • Overnachten in de vrije natuur
  De route gaat weer terug door het Nationale Park de Weerribben over de Kalenbergergrachten richting Ossenzijl. Houd er rekening mee dat de Weerribben zeer ondiep zijn en hier niet te hard gevaren wordt. 
  Ossenzijl is gelegen aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. In de zomermaanden is het gezellig druk. Al het bootverkeer passeert de Ossenzijler Brug van en naar de Friese meren. Het Buitencentrum is het perfecte startpunt voor excursies of wandelingen door de wonderschone natuur van het Nationaal Park.
   
  Na Ossenzijl vervolgt de route naar Echtenerbrug. 
  Voor de kleinere bootjes (doorvaarthoogte 2,50m) is er ook een mogelijkheid een alternatieve route langs Kuinre te nemen. Deze route gaat door een open landschap via een sluisje door het centrum van Kuinre.  
   
  Al varend door de prachtige natuur kom je op de splitsing  van de Jonkers- of Heloma voart en de Pier Christiaansloot uit. Hier zijn in de buurt verschillende mogelijkheden om te overnachten. 
   
  Een mogelijkheid is om door te varen naar Echtenerbrug en Delfstrahuizen en de nacht door te brengen bij de twee knusse dorpjes. 
  Liever wakker worden met een uitzicht over het meer? Vaar dan door Echtenerbrug en Delfstrahuizen over het Tjeukemeer naar de Marchjepôlle. Dit is een van de prachtige eilandjes midden op het Tjeukemeer. 
 • Varen over het Tjeukemeer via Joure naar Terherne
  Over het Tjeukemeer vaar je door naar Langweer.
   
  Langweer is een prachtig en gezellig watersportdorp met naast de jachthaven een strandje en speeltuin voor kinderen. Naast een goed verzorgde haven heeft het dorp ook leuke restaurantjes en cafeetjes met af en toe live muziek. Kortom een bruisend watersportdorp waar je je prima kunt vermaken.
   
  Over de Langweerderwielen en langs de sfeervolle Marrekrite plekjes op de Alde Wei, gaat de route verder naar het Sneekermeer. Onderweg is er nog een mogelijkheid om Joure aan te doen. 
  Joure is een gezellig dorp met verschillende winkels en restaurantjes. In de haven van Joure lig je lekker beschut en naast een park waar je mooi kunt wandelen. De afstand tot het centrum is ongeveer 500 meter. In Joure zijn genoeg activiteiten te doen. Zo is er onder andere een indoor speelbos, een zwembad, een puzzelmuseum en een bowling- en midgetgolfbaan. 
   
  Na Joure vaar je door over de Goingarijpster Poulen en het Sneekermeer richting Terherne. 
   
  Onderweg naar Terherne vaar je tussen eilandjes met stuk voor stuk leuke Marrekrite plaatsjes door. Leuk om een laatste nacht door te brengen. 
  Een andere mogelijkheid is om een laatste avond in onze gezellige jachthaven te overnachten. 
 • Eindigen in Terherne
  Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het Kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Voor de kinderen is het Kameleoneiland een echte aanrader. Op het eiland zijn spannende paden die leiden langs en over het water, door bomen en over moerassen. Daarnaast zijn er activiteiten zoals polsstokspringen over de sloot, van de kabelbaan en zijn er nog talloze andere avonturen te beleven. 
Brugbedieningstijden

Brugtijden in Friesland

Met het uitstippelen van een leuke vaarroute is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland te kennen. Deze kunnen namelijk per seizoen en per brug verschillen. Wij hebben de brugtijden in het voorseizoen, de zomer, het naseizoen en de winter op een rijtje gezet.