Winterroute langs Heerenveen, Echtenerbrug en Terherne varen

In het veelzijdige Friesland is het 's winters natuurlijk ook genieten op het water. Minder routes zijn in deze tijd van het jaar begaanbaar, maar de natuur is nog steeds prachtig en het is even heerlijk tot rust komen. Vanuit Terherne zijn er drie routes beschikbaar. Je kan ervoor kiezen om ze helemaal te varen, een deel ervan te varen of de routes met elkaar te combineren. Met deze route vaar je langs Akkrum, Haskerdijken, Heerenveen, Langweer en via Sneek terug naar Terherne. Bij deze route zijn een aantal bruggen die open gaan op afroep, dus houdt daar rekening mee tijdens het varen.

 • twee dagen
 • 5,00m
 •   70km

Winterroute langs Heerenveen, Echtenerbrug en Terherne varen

Vanuit Terherne vaar je in de richting van Akkrum. Je kan ervoor kiezen om een stop te maken bij Akkrum. Akkrum is een echt watersportdorp. Het dorp ligt tussen twee meren in; het Sneekermeer en het Pikmeer. Akkrum is samen met het naastgelegen dorp Nes een tweelingdorp. Er wordt dan ook vaak gesproken over Akkrum-Nes. In Akkrum zijn er diverse restaurants en cafés te vinden waar je heerlijk kunt eten. 

 Bekijk de rest van deze vaarroute of huur een motorboot in Friesland om deze route te varen.

De rest van deze winter vaarroute

 • Via het Friese Haskerdijken naar Heerenveen varen

  Als je ervoor kiest om door te varen, vaar je langs Haskerdijken richting Heerenveen.

  Aangekomen in Heerenveen kan je aanleggen bij verschillende havens. Heerenveen is het grootste dorp van Friesland met meer dan 30.000 inwoners. Daarnaast is Heerenveen een van de sportiefste plaatsen in Friesland. Je vindt hier ijsstadion Thialf, dat ook voor recreatief gebruik bezocht kan worden en het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen is naast een sportieve plek ook een gezellige plek met een leuke winkelstraat en verschillende restaurantjes waar je lekker kunt eten.

 • Over het Tjeukermeer varen naar het watersportdorp Langweer

  Wanneer je Heerenveen bezocht hebt, vaar je verder door richting het zuiden. Op weg naar de Langweerder Wielen steek je eerst het Tjeukemeer over.

  Langweer is een prachtig watersportdorp met naast de jachthaven een strandje en een speeltuin voor kinderen. Naast een goed verzorgde haven heeft het dorp ook leuke restaurantjes en cafeetjes met af en toe live muziek. Kortom een bruisend watersportdorp waar je je prima kan vermaken. 

 • Vanuit Langweer naar het gezellige Sneek

  Vanuit Langweer vaar je door naar Sneek.

  Sneek staat bekend om de Sneeker Waterpoort. Het is een van de bekendste monumenten van Friesland en deze mag dan ook zeker niet gemist worden. Het is de laatste van de vier waterpoorten die Sneek heeft geteld. Tegenwoordig staat de waterpoort symbool voor Sneek. In Sneek kan je verder terecht met zowel mooi als slecht weer. Voor een regenachtige dag is er in Sneek een bowlingbaan, een zwembad en verschillende musea zoals het Modelspoormuseum en het Fries Scheepsvaartmuseum. Voor buitenactiviteiten beschikt Sneek over verschillende parken met speeltuinen en kun je er heerlijk wandelen of fietsen.

 • Eindigen in Terherne

  Via het Sneekermeer kan er teruggevaren worden naar Terherne.

  Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Er zijn verschillende restaurantjes waar je heerlijk kan eten en je kan er ook heerlijk wandelen door de weilanden en langs het Sneekermeer. 

  Eenmaal terug in Terherne kan je er voor kiezen de tweede route te vervolgen in de richting van Leeuwarden of om nog even in Terherne te verblijven. 

Brugbedieningstijden

Brugtijden in Friesland

Met het uitstippelen van een leuke vaarroute is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland te kennen. Deze kunnen namelijk per seizoen en per brug verschillen. Wij hebben de brugtijden in het voorseizoen, de zomer, het naseizoen en de winter op een rijtje gezet.