Vaarroute 'Rondje Zuid-Friesland' langs Heerenveen, Echtenerbrug en Langweer

Met het rondje Zuid-Friesland zie je in een weekend de verschillende landschappen die Friesland te bieden heeft. Al varend geniet je van de Friese natuurgebieden, meren en slootjes en vaar je door pitoreske dorpjes.

 • weekend
 • 5,50m
 • 69km

Vaarroute 'Rondje Zuid-Friesland' langs Heerenveen, Echtenerbrug en Langweer

Vanuit Terherne vertrek je richting het knusse Akkrum. Akkrum is een gezellig dorp met een aantal winkeltjes en verschillende voorzieningen zoals een supermarkt, slager en een bakker. Daarnaast zijn er ook verschillende leuke jachthavens om te overnachten. Bekijk de rest van deze vaarroute of huur een motorboot in Friesland om deze route te varen.

De rest van vaarroute Rondje Zuid-Friesland

 • Vaar van Akkrum naar het mooie Delfstrahuizen
  Na Akkrum vaar je door over Het Deel en het Nieuwe Heerenveense Kanaal richting Heerenveen.
  Heerenveen is een dorp met meerdere aanlegplaatsen en havens waardoor het makkelijk bereikbaar is. In het centrum is een fijne winkelstraat en daarnaast beschikt Heerenveen over uitstekende restaurants. Ook zijn er genoeg andere activiteiten te doen zoals naar de bioscoop, musea en uitgaansmogelijkheden.
   
  Na Heerenveen vervolgt de Route over de Engelenvaart richting Delfstrahuizen. De Engelenvaart is een ondiepe vaargeul. Houd er dus rekening mee dat hier niet te hard gevaren wordt.
 • Overnachten in de vrije natuur
  Al varend door de prachtige natuur kom je op de splitsing van de Jonkers- of Heloma voart en de Pier Christiaansloot uit. Hier zijn in de buurt drie verschillende mogelijkheden om te overnachten.
  De eerste mogelijkheid is om door te varen over de Jonkers- of Heloma voart richting de Driewegsluis. Bij de Driewegsluis zijn er verschillende mooie plekjes in de vrije natuur om te overnachten.
  Een andere mogelijkheid is om door te varen naar Echtenerbrug en Delfstrahuizen en de nacht door te brengen bij de twee knusse dorpjes.
  Toch liever wakker worden met een uitzicht over het meer? Vaar dan door Echtenerbrug en Delfstrahuizen over het Tjeukemeer naar de Marchjepôlle. Dit is een van de prachtige eilandjes midden op het Tjeukemeer.
 • Varen over het Tjeukemeer via Joure naar Terherne
  Over het Tjeukemeer vaar je door naar Langweer.
  Langweer is een prachtig en gezellig watersportdorp met naast de jachthaven een strandje en speeltuin voor kinderen. Naast een goed verzorgde haven heeft het dorp ook leuke restaurantjes en cafeetjes met af en toe live muziek. Kortom een bruisend watersportdorp waar je je prima kunt vermaken.
   
  Over de Langweerderwielen en langs de sfeervolle Marrekrite plekjes op de Alde Wei, gaat de route verder naar het Sneekermeer. Onderweg is er nog een mogelijkheid om Joure aan te doen.
  Joure is een gezellig dorp met verschillende winkels en restaurantjes. In de haven van Joure lig je lekker beschut en naast een park waar je mooi kunt wandelen. De afstand tot het centrum is ongeveer 500 meter. In Joure zijn genoeg activiteiten te doen. Zo is er onder andere een indoor speelbos, een zwembad, een puzzelmuseum en een bowling- en midgetgolfbaan.
   
  Na Joure vaar je door over de Goingarijpster Poulen en het Sneekermeer richting Terherne.
  Onderweg naar Terherne vaar je tussen eilandjes met stuk voor stuk leuke Marrekrite plaatsjes door. Leuk om een laatste nacht door te brengen. Een andere mogelijkheid is om een laatste avond in onze gezellige jachthaven te overnachten.
 • Eindigen in Terherne
  Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het Kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Voor de kinderen is het Kameleoneiland een echte aanrader. Op het eiland zijn spannende paden die leiden langs en over het water, door bomen en over moerassen. Daarnaast zijn er activiteiten zoals polsstokspringen over de sloot, van de kabelbaan en zijn er nog talloze andere avonturen te beleven.
Brugbedieningstijden

Brugtijden in Friesland

Met het uitstippelen van een leuke vaarroute is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland te kennen. Deze kunnen namelijk per seizoen en per brug verschillen. Wij hebben de brugtijden in het voorseizoen, de zomer, het naseizoen en de winter op een rijtje gezet.