Vaarroute 'Lits-Lauwersmeer' langs Leeuwarden, Dokkum en Drachten

De Lits-Lauwersmeerroute is een mooie route om in een week het noordelijke gedeelte van Friesland te ontdekken. Met de route vaar je door unieke Nationale Parken: De Alde Feanen en Lauwersmeer, met in het midden de Friese Wouden, waar oude dorpen de natuur afwisselen. Het gebied waardoor de Lits-Lauwersmeerroute zich slingerend een weg baant naar het Lauwersmeer, heeft de watersporter veel te bieden. Leuk varen met een van de lagere boten.

 • week
 • oranje: 2,75m blauw: 3,00m
 • 109km

Vaarroute 'Lits-Lauwersmeer' langs Leeuwarden, Dokkum en Drachten

Startend in Terherne vaar je via het Prinses Margriet kanaal langs Jirnsum naar Grou. Grou is een van de bekendste watersportdorpen waar veel te beleven valt. ’s Zomers vinden er vaak vele evenementen plaats die allemaal te maken hebben met de watersport. Het dorp aan het Pikmeer staat bekend als de startplaats van het jaarlijkse Skûtsjesilen. Grou heeft een gezellige dorpskern met een gevarieerd winkelcentrum en een brede keus aan gezellige restaurants en vele bezienswaardigheden. Na Grou vaar je door naar Earnewouden. Bekijk de rest van deze vaarroute of huur een motorboot in Friesland om deze route te varen.
 

De rest van de Lits-Louwersmeer vaarroute

 • Prachtig natuurgebied bij Eernewouden verkennen
  Bij Eernewouden kom je het mooie natuurgebied De Oude Venen tegen. De natuur is een combinatie van meren, petgaten, stripen, rietlanden, veenplassen, ruigten, struwelen, moerasbossen en uitgestrekte hooilanden wat zorgt voor een prachtig stukje natuur. Dit gebied is zowel wandelend, fietsend als varend te verkennen. Daarnaast bezit Eernewouden een jachthaven en een prachtig zwemstrand met een groot recreatieterrein. Verschillende restaurantjes, cafés en een supermarkt is er ook te vinden. 
 • Varen van Leeuwarden naar Dokkum
  In de hoofdstad van Friesland is natuurlijk genoeg te doen. Leeuwarden bezit talloze goede restaurants, winkels, musea, uitgaansgelegenheden en ook zijn er genoeg activiteiten te doen. Het altijd bruisende Leeuwarden geeft een echt stadsgevoel. Overal in de stad zijn grachtjes te vinden, de meeste ook bevaarbaar. Op deze route vaar je om het centrum van Leeuwarden heen, maar het is zeker een aanrader om Leeuwarden een dagje te verkennen. Na Leeuwarden vaar je noordelijker richting Burdaard. 
   
  Tussen Leeuwarden en Dokkum in ligt Burdaard. In Burdaard bruist het zomers van het watertoerisme: tienduizend schepen en boten doorvaren het dorp jaarlijks. Het is de ideale plek om even te pauzeren en te genieten van een plekje op een terras. Burdaard is een geliefd watersportdorp en daarnaast is het ook goed mogelijk om hier wandel- en fietstochten te maken. Via de Dokkumer Ee vervolgd de route naar Dokkum. 
   
  Dokkum is een stad waar altijd veel te doen is. Zo kan je kanoën door de stad, een stadswandeling maken door het historische centrum, musea en kerken bezoeken, tennissen of een ritje maken in het “Dokkumer Lokaeltsje”. Daarnaast zijn er in Dokkum ook veel winkels en restaurants te vinden en is er een uitgaansmogelijkheid.
 • Over het Burgermermeer naar Drachten varen
  Na Dokkum is er voor de lagere schepen (doorvaarthoogte 2,75m) de mogelijkheid om Kollum aan te doen. Kollum is een echt watersportdorp met een gezellig winkelcentrum en diverse horeca. In Kollum worden er het hele jaar door diverse activiteiten georganiseerd. Kortom, er is altijd wel wat te beleven. Na Kollum vaar je door een uitgestrekt landschap en onder lage bruggetjes door. De route vervolgt door Zwaagwesteinde, over het Burgermermeer en de Leien richting Drachten.   
   
  In Drachten zijn jachthavens te vinden met goede voorzieningen. Ook is er een mogelijkheid om hier fietsen te huren om Drachten per fiets te verkennen. Drachten heeft ook een grote winkelstraat waar het goed winkelen is. Daarnaast kan je er ook genieten van de verschillende restaurants en is er een zwembad te vinden. 
  Na Drachten vaar je door over de lange smalle meren naar Akkrum. 
 • Via Akkrum terug naar Terherne varen
  Akkrum is een gezellig dorp met een aantal winkeltjes en verschillende voorzieningen zoals een supermarkt, slager en een bakker. Daarnaast zijn er ook een aantal jachthavens. 
   
  Onderweg naar Terherne vaar je tussen eilandjes met stuk voor stuk leuke Marrekrite plaatsjes door. Leuk om een laatste nacht door te brengen. 
  Een andere mogelijkheid is om een laatste avond in onze gezellige jachthaven te overnachten. 
   
  Eindigen in Terherne
  Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Voor de kinderen is het kameleoneiland een echte aanrader. Op het eiland zijn spannende paden die leiden langs en over het water, door bomen en over moerassen. Daarnaast zijn er activiteiten zoals polsstokspringen over de sloot, van de kabelbaan en zijn er nog talloze andere avonturen te beleven. 
Brugbedieningstijden

Brugtijden in Friesland

Met het uitstippelen van een leuke vaarroute is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland te kennen. Deze kunnen namelijk per seizoen en per brug verschillen. Wij hebben de brugtijden in het voorseizoen, de zomer, het naseizoen en de winter op een rijtje gezet.