Uniek kijkje achter de schermen bij dé brugbedieningscentrale van Friesland; het Swettehûs in Leeuwarden

2 mei 2023

Aan de rand van Leeuwarden bevind zich het brugbedieningscentrum van waaruit de op afstand bedienbare bruggen in Friesland bedient worden. Voor ons een uniek kijkje achter de schermen hoe dit in zijn werk gaat.

Met een prachtig uitzicht over Leeuwarden bevindt zich boven in het gebouw de bedieningscentrale. Van hieruit worden de bruggen gemonitord en bediend. Met de grootste zorgvuldigheid monitoren de brugwachters de bruggen. Met camera’s uit verschillende hoeken, wordt een brug van begin tot eind nauwkeurig in zijn werk gesteld en gevolgd. Op dit moment zijn er zo’n 45 medewerkers in shifts actief, maar zodra de Turfroute geopend wordt, wordt dat aantal opgeschaald naar 100. De inmiddels gepensioneerde brugwachter Jan, die eerder op Janeslootbrug zat en nog regelmatig opgeroepen wordt, laat ons met trots zijn beeldscherm zien en geeft ons uitleg over de routine. De bruggen kunnen op drie verschillende manieren worden aangevraagd; via de marifoon (vooral beroepsvaart), via een knop op de aanmeldsteiger en via de Watersport app.

Watersportapp

In 2021 ging de Watersport app, waarmee onder andere bruggen door de recreatievaart op afstand kunnen worden aangevraagd, al live. Het maakt het voor de recreant nog makkelijker om een brugbediening aan te vragen. Er wordt flink gewerkt om het aantal bruggen die kunnen worden aangevraagd via de app op te schalen. Inmiddels zijn er binnen een jaar zes bruggen bij gekomen waarmee het totaal aantal bruggen die met de app kunnen worden bediend nu op 25 komt.

Reden genoeg dus om de app te downloaden en om deze op het water uit te proberen!

Terug naar overzicht
Aanmelden nieuwsbrief

Ook nieuws en aanbiedingen automatisch in je mailbox?