Zoeken in de website

Selecteer uw taal

Winterroute

In het veelzijdige Friesland is ’s winters natuurlijk ook te genieten op het water. Minder routes zijn in deze tijd van het jaar begaanbaar, maar de natuur is nog steeds prachtig en het is even heerlijk tot rust komen. Vanuit Terherne zijn er twee winterroutes beschikbaar, maar deze zijn natuurlijk ook gecombineerd mogelijk. De eerste route vaart onder andere langs Sneek, Lemmer*, Stavoren, Woudsend, Heeg, Langweer en Joure. Op de tweede route kan je genieten van Grou, Jirnsum, Drachten, Leeuwarden, Franeker en Harlingen. 

Route 1

De route start in Terherne om vervolgens over het Sneekermeer richting Sneek te varen.

Sneek staat bekend om de Sneeker Waterpoort. Het is een van de bekendste monumenten van Friesland en deze mag dan ook zeker niet gemist worden. Het is de laatste van de vier waterpoorten die Sneek heeft geteld. Tegenwoordig staat de waterpoort symbool voor Sneek. In Sneek kan je verder terecht met zowel slecht als mooi weer. Voor een regenachtige dag is er in Sneek een bowlingbaan, een zwembad en verschillende musea zoals het Modelspoormuseum en het Fries Scheepsvaartmuseum te vinden. Voor buitenactiviteiten beschikt Sneek over een kinderboerderij, verschillende parken met speeltuinen. Via Oppenhuizen en Idskenhuizen vervolgt de route over het Prinses Margriet Kanaal en de Grote Brekken naar Lemmer.

In Lemmer aangekomen zie je direct waarom het oude vissersdorp de naam de Poort van Friesland heeft verdiend. Het heeft een sfeervol, maritiem centrum. Midden in het dorp meren veel watersporters af. Het is dan ook leuk te struinen langs de originele winkeltjes, vaak gevestigd in historische panden. Populair zijn de gezellige terrassen langs de kades. Mensen zitten er graag, omdat de boten voor hun neus langs komen. Het vaarwater door Lemmer is immers een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Lemmer heet tal van leuke restaurants en bezit daarnaast ook een strandje met een gezellige beachclub.

Via Lemmer vervolgt de route over het IJsselmeer* naar Stavoren. Bij harde wind of slecht weer kan hier beter binnendoor omgevaren worden.

Staveren was vroeger de officiële naam van wat nu Stavoren is. De stad heeft een directe verbinding met de Friese Meren waardoor van meerdere kanten makkelijk te benaderen is. Een bekende bezienswaardigheid in Stavoren is Het Vrouwtje van Stavoren, het voormalig Stadshuis en het J.L. Hooglandgemaal. Daarnaast is een wandeling door de stad met zijn vele prachtige bezienswaardigheden zeker de moeite waard. In Stavoren kan je ook uitstekend winkelen, eten en uitgaan. 

Via Stavoren vaar je verder langs Warns, over het Heegermeer naar Heeg. Heeg ligt tien kilometer ten zuiden van Sneek aan het Heegermeer. Palingvisserij was voor lange tijd een belangrijk bestaansmiddel. Waar Heeg nu voornamelijk om bekend staat, is de watersport. Het dorp staat vol met monumentale panden, kerken en oude, historische woningen. In het centrum zijn daarnaast veel gezellige restaurants met streekproducten te vinden. Na Heeg kan je er voor kiezen om ook Woudsend nog even te bekijken.

In Woudsend zijn fijne havens en restaurantjes te vinden. Daarnaast is er ook een strandje en bevat de jachthaven een tennis- en tafeltennisbaan. Leuk om in Woudsend te bekijken zijn de molens. Deze zijn het hele jaar op zaterdag geopend. Via de Waldseinster Rakken vaar je terug een klein stukje over het Heegermeer door naar Langweer. In het Heegermeer vind je verschillende eilandjes, waaronder het Konijneneiland. Dit is een prachtig stukje natuur dat niet mag worden overgeslagen.

Langweer is een prachtig watersportdorp met naast de jachthaven een strandje en speeltuin voor kinderen. Naast een goed verzorgde haven heeft het dorp ook leuke restaurantjes en cafeetjes met af en toe live muziek. Kortom een bruisend watersportdorp waar je je prima kan vermaken.

Joure is een gezellig dorp met verschillende winkels en restaurantjes. In de haven van Joure lig je lekker beschut en naast een park waar je mooi kunt wandelen. De afstand tot het centrum is ongeveer 500 meter. In Joure zijn genoeg activiteiten te doen. Zo is er onder andere een indoor speelbos, een zwembad, een puzzelmuseum, het Joustermuseum en een bowling- en midgetgolfbaan. Na Joure vaar je over het Sneekermeer via de sluis terug naar Terherne.

Eenmaal terug in Terherne kan je er voor kiezen de tweede route te vervolgen in de richting van Leeuwarden of om nog even in Terherne te verblijven. 

Route 2

Startend in Terherne vaar je via het Prinses Margriet kanaal langs Jirnsum naar Grou. Grou is een van de bekendste watersportdorpen waar veel te beleven valt. ’s Zomers vinden er vaak vele evenementen plaats die allemaal te maken hebben met de watersport. Het dorp aan het Pikmeer staat bekend als de startplaats van het jaarlijkse Skûtsjesilen. Grou heeft een gezellige dorpskern met een gevarieerd winkelcentrum en een brede keus aan gezellige restaurants en vele bezienswaardigheden. 

Na Grou is er een mogelijkheid om via de Peanster Le door te varen naar Drachten. In Drachten zijn goede jachthavens te vinden die overal van voorzien zijn. Ook is er een mogelijkheid om hier fietsen te huren om Drachten per fiets te verkennen. Drachten heeft ook een grote winkelstraat waar het goed winkelen is. Daarnaast kan je er ook genieten van de verschillende restaurants en is er een zwembad te vinden.

Sla je Drachten over? Dan is er een mogelijkheid om na de Peanster Le linksaf te slaan richting Eernewouden.

Bij Eernewouden kom je het natuurgebied De Oude Venen tegen. Hier mag je niet doorheen varen, maar je kan het wel bewonderen. De natuur is een combinatie van meren, petgaten, stripen, rietlanden, veenplassen, ruigten, struwelen, moerasbossen en uitgestrekte hooilanden wat zorgt voor een prachtig stukje natuur. Dit gebied is zowel wandelend, fietsend als varend te verkennen. Daarnaast bezit Eernewouden een jachthaven en een prachtig zwemstrand met een groot recreatieterrein. Verschillende restaurantjes, cafés en een supermarkt is er ook te vinden.

Na Eernewouden is er een mogelijk om nog een bezoek te brengen aan Bergum. De ruim tienduizend inwoners genieten dagelijks van het grote winkelaanbod in het dorp. Ambachtelijke zaken als bakkers, slagers, kappers en bloemisten zijn er in meervoud, net als kledingzaken waaronder verscheidene zelfstandige modewinkels. Diverse horecagelegenheden als restaurants, (lunch)cafés en snackbars hebben op warme dagen een gezellig terrasje voor de deur. Bijna iedere zaterdag is er wat te doen in het gezellige centrum. In Bergum is er ook de mogelijkheid om er lopend, fietsend of te paard er op uit te gaan. Er zijn verschillende wandel-, fiets- en ruiterpaden. Bergum bezit daarnaast ook een indoor en outdoor park voor avonturiers.

Vanuit Bergum vaar je door naar Leeuwarden. In de hoofdstad van Friesland is natuurlijk genoeg te doen. Leeuwarden bezit talloze goede restaurants, winkels, musea, uitgaansgelegenheden en ook zijn er genoeg activiteiten te doen. Het altijd bruisende Leeuwarden geeft een echt stadsgevoel. Overal in de stad zijn grachtjes te vinden, de meeste ook bevaarbaar. Op deze route vaar je om het centrum van Leeuwarden heen, maar het is zeker een aanrader om Leeuwarden een dagje te verkennen.

Via Dronrijp vervolgt de route richting Franeker en Harlingen. De stad Franeker is het kloppend hard van Noordwest Friesland. In het gezellige stadscentrum is het leuk winkelen door de verscheidenheid aan winkels en terrassen die er te vinden zijn. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend is er markt. Voor cultuurliefhebbers is er in Franeker ook genoeg te doen. Er zijn meerdere musea te bezoeken en ook is de stad rijk aan monumentale gebouwen. Na Franeker vaar je door richting Harlingen

Harlingen is een echte havenstad waar altijd wat te beleven valt. Er zijn meer dan 600 monumenten te bezoeken en het is goed toeven in de restaurants, op de terrasjes en in de kroegen. Harlingen heeft een van de populairste stranden van Friesland waar altijd veel te doen is. Vanaf het water is Harlingen ook goed te bewonderen en er zijn verschillende jachthavens.

Op de terugweg vaar je langs dezelfde steden en dorpjes als op de heenweg. Je kan er nog voor kiezen om een dagje Drachten of Bergum te bezoeken of om nog even te genieten van het Friese landschap en terug te varen via Franeker, Dronrijp, Leeuwarden, Grou, Jirnsum richting Terherne.

Eindigen in Terherne

Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Er zijn verschillende restaurantjes waar je heerlijk kan eten en je kan er ook heerlijk wandelen door de weilanden en langs het Sneekermeer.

*Let op: niet alle schepen mogen op het IJsselmeer. Dit geldt alleen als het veilig kan. Boven windkracht 4 mag er niet op het IJsselmeer gevaren worden (!). Als men op het IJsselmeer wil varen, is een IJsselmeerpakket verplicht. De prijs hiervan is te vinden op de prijslijst.

De Schiffart Yachtcharter

Koailan 6 NL-8493 LA Terherne
T: +31 (0) 566 65 19 20
E: info@schiffart-yachtcharter.com

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag: 10:00 - 16:30

Volg ons ook op