Zoeken in de website

Selecteer uw taal

  • header-01

Vaarroutes & brugbedieningstijden

Vaarroutes

Er zijn veel leuke vaarroutes te doen in Friesland. Maar naast mooie routes zijn er ook aan te raden plekken en gebieden!

Woudaaproute

De nieuwe Woudaaproute laat het hele gezin genieten van het Friese merengebied. Vaar langs Terherne, Langweer, Woudsend en Heeg en merk dat kinderen overal welkom zijn. De vaarroute is toegankelijk voor zowel motor- als zeilboten en door de vele aanlegmogelijkheden is het gemakkelijk aan wal stappen.

Turfroute

Het andere Friesland, met bossen, veenkoloniën en heidevelden: dat is de zuidoostelijke hoek van de provincie. De Turfroute verbindt dit gebied met West-Drenthe en de kop van Overijssel.

Je passeert bovendien maar liefst vier prachtige Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld, de Alde Feanen en de Weerribben. De naam van de route verwijst naar het verleden van heren van stand, veenbazen en arme turfgravers. De turfhandel maakte enkele voorname Friese families steenrijk. Hun erfenis, landgoederen met prachtige tuinen en parken, ligt in onder meer Bakkeveen, Oldeberkoop, Beetsterzwaag en Oranjewoud.

Al in de zestiende eeuw begon de aanleg van een netwerk aan vaarwegen waarover turfschippers hun vracht naar het westen van het land brachten. Over die vaarwegen gaat de Turfroute door Zuidoost Fryslân, het westelijk deel van Drenthe en de kop van Overijssel.

Lits- Lauwersmeerroute

De vernieuwde Lits-Lauwersmeerroute verbindt de Friese meren en het Lauwersmeer en de plaatsen Drachten en Dokkum met elkaar. Dit verrassende stukje Fryslân biedt een prachtige route, bij uitstek te verkennen met een grotere motorboot. 

Elfstedenroute

De historische Elfstedenroute, was lang geleden al een belangrijke vaarverbinding tussen Leeuwarden en Sneek. Nu is het voor motorboten en zeilboten met een goed strijkbare mast een goed alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal. 

Brugbedieningstijden

Alle bruggen en sluizen in de provincie Fryslân worden volgens de algemene regeling bediend.

1 april – 1 november tussen:
09.00 – 12.00 uur
13.00 – 16.15 uur
17.15 – 19.00 uur
In de maanden juni t/m augustus tot 20.00 uur.

Voor regels bij sluizen en bruggen en afwijkende bedieningstijden kunt u hier meer informatie vinden.

De Schiffart Yachtcharter

Koailan 6 NL-8493 LA Terherne
T: +31 (0) 566 65 19 20
E: info@schiffart-yachtcharter.com

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag: 10:00 - 16:30

Volg ons ook op