Zoeken in de website

Selecteer uw taal

Turfroute

Varen door het bos, de weide en de heide. De naam ‘Turfroute’ is niet zomaar gekozen, eerder werd er turf gewonnen uit het gebied waar nu de Turfroute ligt. Destijds was het gemakkelijker om de turf via het water te vervoeren. Vandaar de naam Turfroute. Tegenwoordig is het een populaire en bekende route bij veel toervaarders. 

Vanuit Terherne vertrek je richting het knusse Akkrum. Akkrum is een gezellig dorp met een aantal winkeltjes en verschillende voorzieningen zoals een supermarkt, slager en een bakker. Daarnaast zijn er ook een aantal jachthavens. In de richting van Gorredijk kom je eerst langs Aldeboarn. Hier vaar je midden door het dorpje heen. Eind augustus vind hier de wateroptocht De Gondelvaart plaats. Ontzettend leuk om een keer gezien te hebben!

Eenmaal in Gorredijk aangekomen, vaar je midden door het centrum door talloze bruggetjes en sluizen. Je wordt steeds uitgenodigd om te ondernemen. In Gorredijk zelf is het leuk winkelen. Talloze kleine winkeltjes, maar ook bekende modeketen Rinsma is hier gevestigd. Daarnaast zijn er ook verschillende musea, leuke restaurantjes en is er een heerlijke sauna te vinden.

Na Gorredijk vaar je door het prachtige gebied langs Lippenhuizen, Hemrik en Donkerbroek in de richting van Oosterwolde. In het pittoreske dorpje zijn verschillende restaurantjes te vinden. Via de Appelschester Voart vaar je richting Appelscha waar van alles te doen is. Zo is er een klimbos voor het hele gezin, is er de mogelijkheid om fietsen te huren en over de prachtige heide te fietsen en te genieten van de omgeving van Appelscha, is er een buitenzwembad, een attractiepark, een speeltuin en maïsdoolhof, een gevangenismuseum en de mogelijkheid om de bossen en heide te paard te verkennen. Appelscha bevat daarnaast ook talloze gezellige restaurantjes en winkels.

Terug vaar je langs Oosterwolde over de Tsjonger langs Oldeberkoop, Mildam en Oudeschoot naar Heerenveen. Heerenveen is een stad met meerdere aanlegplaatsen en havens waardoor het makkelijk bereikbaar is. In het centrum is een fijne winkelstraat en daarnaast bezit Heerenveen over uitstekende restaurants. Ook zijn er genoeg andere activiteiten te doen zoals naar de bioscoop, musea en uitgaansmogelijkheden.

Eindigen in Terherne

Via Nijehaske, Haskerdijken en Vegelingsoord eindigt de route weer in Terherne. Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Voor de kinderen is het kameleoneiland een echte aanrader.

* De Turfroute is te bevaren tussen 16 mei t/m 15 september.

* Vanaf 1 juli tot en met 31 augustus op zondag open. Buiten deze tijden is de Turfroute op zondags gesloten.

* Voor het bevaren van de Turfroute moet voor €19,- een entreebewijs worden gekocht. Deze worden bij de sluis in Gorredijk, in Appelscha en in de Tjonger verkocht. 

De Schiffart Yachtcharter

Koailan 6 NL-8493 LA Terherne
T: +31 (0) 566 65 19 20
E: info@schiffart-yachtcharter.com

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag: 10:00 - 16:30

Volg ons ook op