Vaarroute 'Elfstedenroute', vaar de elfstedentocht op een boot!

Schaatsers moeten ieder jaar maar weer afwachten of de 'tocht der tochten' erin zit. Watersporters hebben het gelukkig veel gemakkelijker, die kunnen hem gewoon elke zomer varen. Bij de Elfstedenroute ontdek je de prachtige meren die het landschap van Friesland zo mooi weergeven. De route start in Terherne en startend in Sneek bezoek je alle elf Friese steden.

  • minimaal een week
  • 2,40m
  • 253km

Vaarroute 'Elfstedenroute',  vaar de elfstedentocht op een boot!

Vanuit Terherne vertrek je over het Sneekermeer door de Houkesleat richting Sneek.

Sneek staat bekend om de Sneeker Waterpoort. Het is een van de bekendste monumenten van Friesland en deze mag dan ook zeker niet gemist worden. Het is de laatste van de vier waterpoorten die Sneek heeft geteld. Tegenwoordig staat de waterpoort symbool voor Sneek. In Sneek kan je verder terecht met zowel slecht als mooi weer. Voor een regenachtige dag is er in Sneek een bowlingbaan, een zwembad en verschillende musea zoals het Modelspoormuseum en het Fries Scheepsvaartmuseum te vinden. Voor buitenactiviteiten beschikt Sneek over een kinderboerderij en verschillende parken met speeltuinen. Bekijk de rest van deze vaarroute of huur een motorboot in Friesland om deze route te varen.

De rest van de elfsteden vaarroute

  • Van Sneek naar IJlst en het Heegermeer over varen

    Na Sneek vaar je door naar het dichtbijgelegen IJlst. IJlst ligt aan de drukbevaren route tussen Sneek en Heeg en staat bekend om zijn statige huizen en overtuinen. Het mooiste deel van IJlst ligt aan de Eegracht en Galamagracht. Aan deze langgerekte gracht staan mooie gevels en statige huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. De prachtige authentieke sfeer die IJlst uitstraalt heeft vooral te maken met de vele historische gebouwen die er staan. De meeste zijn open voor publiek en zeker een bezoek waard: zoals het stadshuis, huis Messingklopper en het doe- en kijkcentrum Nooitgedagt. Daarnaast zijn er ook activiteiten zoals polsstokspringen te doen en bezit IJlst een heerlijke bakker.

    Via de Wide Wimers vaar je eerst langs Woudsend en Heeg waar ondanks dat ze niet bij de elf steden horen, genoeg te doen is. De plaatsjes zijn echt watersportdorpen en zijn hier ook goed op ingesteld.

    Zo zijn in Woudsend fijne havens en restaurantjes te vinden. Daarnaast is er ook een strandje en bevat de jachthaven een tennis- en tafeltennisbaan. Leuk om in Woudsend te bekijken zijn de molens. Deze zijn het hele jaar op zaterdag geopend. Via de Waldseinster Rakken vaar je een klein stukje over het Heegermeer door naar Heeg. In het Heegermeer vind je verschillende eilandjes, waaronder het Konijneneiland. Dit is een prachtig stukje natuur dat niet mag worden overgeslagen.

  • Van Heeg naar Sloten varen

    Heeg ligt tien kilometer ten zuiden van Sneek aan het Heegermeer. Palingvisserij was voor lange tijd een belangrijk bestaansmiddel. Waar Heeg nu voornamelijk om bekend staat, is de watersport. Het dorp staat vol met monumentale panden, kerken en oude, historische woningen. In het centrum zijn daarnaast veel gezellige restaurants met streekproducten te vinden. Eenmaal per jaar vindt in juli het Heechsimmerfestival plaats. Op het strand van het Heegermeer treden dan diverse bands op een drijvend podium op.

    Over het Slotermeer steek je over naar Sloten. Sloten is de kleinste van de Friese Elfsteden. Het stadje is ontzettend mooi om te bekijken en zit vol historische gebouwen, molens, grachtjes en bruggen. Er is een fijne jachthaven met alle voorzieningen aanwezig. Daarnaast zijn er leuke winkels en restaurantjes te vinden.

    Na Sloten is er een mogelijkheid om ook Balk te bezoeken. Aan het Slotermeer bevindt zich een jachthaven met een kleine speelplaats en een strandje voor kinderen. Het is ongeveer 500 meter lopen naar het sfeervolle centrum van Balk. Het dorpje heeft een gemoedelijke sfeer en karakter. Verder is Balk van alle gemakken voorzien. Het bevat verschillende supermarkten, een bakker en diverse winkeltjes. Eind augustus vindt er de populaire Gondelvaart plaats, wat zeker een must is om te zien. Het is niet mogelijk om met onze motorboten door Balk, over de Luts, heen te varen. De bruggen zijn hier te laag.

  • Over het Slotermeer naar Stavoren

    Na Balk steek je terug het Slotermeer over, langs Woudsend, over het langgerekte Heegermeer, de Fluessen en de Morra richting Stavoren.

    Staveren was vroeger de officiële naam van wat nu Stavoren is. De stad heeft een directe verbinding met de Friese Meren waardoor van meerdere kanten makkelijk te benaderen is. Een bekende bezienswaardigheid in Stavoren is Het Vrouwtje van Stavoren, het voormalig Stadshuis en het J.L. Hooglandgemaal. Daarnaast is een wandeling door de stad met zijn vele prachtige bezienswaardigheden zeker de moeite waard. In Stavoren kan je ook uitstekend winkelen, eten en uitgaan. In Stavoren is er de mogelijkheid om over het IJsselmeer over te steken naar Hindelopen en Workum.*

    In Hindeloopen aangekomen, word je meteen bevangen door het pittoreske dorpje. Hindeloopen straalt veel warmte uit en is daarnaast ook authentiek met de stijlvolle klederdracht die gedragen wordt, het typerende schilderwerk, de karakteristieke geveltjes en de vele houten bruggetjes. Leuk is het dan ook om een wandeling door het dorpje te maken. Ook bevat Hindeloopen een fijne jachthaven, gezellige restaurantjes en is er een populaire kite- en surfspot te vinden.

    Terug via de Morra en de Fluessen vaar je over het prachtige Gaastmeer richting Workum. Workum is een bekend dorp onder de watersporters. Zo zijn er verschillende stranden te vinden voor onder andere kite- en wind- surfers en zeilers. Workum is een van de oudste stadjes van de provincie en heeft genoeg te bieden: zo zijn er prachtige schilderijen te bewonderen van Jopie Huisman, is er een museum over de historie van Workum en is het mooi wandelen door het oude centrum en de natuur hieromheen.

    *Niet voor beginners
    *Over het IJsselmeer is alleen mogelijk voor Kotterjachten uitgerust met een IJsselmeerpakket

  • Van Bolsward naar Franeker, Harlingen en Dokkum varen

    Bolsward heeft twee jachthavens die beide van alle voorzieningen zijn voorzien. Bolsward heeft een mooi stadscentrum met tientallen leuke restaurants en cafeetjes. Leuk is ook om op donderdagochtend de wekelijkse markt te bezoeken. In de maanden juli en augustus worden er op dinsdagochtend en donderdagmiddag, onder begeleiding van een gids, stadswandelingen georganiseerd. De route vervolgt via Witmarsum over de Hanzer Feart naar Harlingen.

    Harlingen is een echte havenstad waar altijd wat te beleven valt. Er zijn meer dan 600 monumenten te bezoeken en het is goed toeven in de restaurants, op de terrasjes en in de kroegen. Harlingen heeft een van de populairste stranden van Friesland waar altijd veel te doen is. Vanaf het water is Harlingen ook goed te bewonderen en er zijn verschillende jachthavens. Na Harlingen vaar je door richting Franeker.  

    De stad Franeker is het kloppend hard van Noordwest Friesland. In het gezellige stadscentrum is het leuk winkelen door de verscheidenheid aan winkels en terrassen die er te vinden zijn. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend is er markt. Voor cultuurliefhebbers is er in Franeker ook genoeg te doen. Er zijn meerdere musea te bezoeken en ook is de stad rijk aan monumentale gebouwen.

    Onderweg naar Dokkum vaar je eerst door Berlikum, Oude Leije, Bartlehiem en Budaard. Stuk voor stuk hebben deze dorpjes een mooie en unieke uitstraling. Enige tijd geleden ging het verhaal dat Berlikum de twaalfde Friese stad is. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat het plaatsje stedelijke kenmerken had. Ook zou Berlikum stadsrechten hebben gekregen – van zichzelf. De Berlikummers zelf hebben de suggestie dat ze in een stad wonen en watersporters worden dan ook begroep met “Welkom in de 12de stad”. Leuk ook om een kijkje te nemen!

    Dokkum is een stad waar altijd veel te doen is. Zo kan je kanoën door de stad, een stadswandeling maken door het historische centrum, musea en kerken bezoeken, tennissen of een ritje maken in het “Dokkumer Lokaeltsje”. Daarnaast zijn er in Dokkum ook veel winkels en restaurants te vinden en is er een uitgaansmogelijkheid. 

  • Langs Budaard en Bartlehiem naar Leeuwarden

    Terug langs Budaard en Bartlehiem vaar je door een prachtig stukje natuur richting Leeuwarden. Ook kom je op dit stukje het Elfstedenmonument It Sil Heve tegen. Deze brug bevat duizenden foto’s van schaats helden van nu en toen. Weergeven in delfsblauwe kleur geeft dit prachtige monument een typisch Friese uitstraling. 

    In de hoofdstad van Friesland is natuurlijk genoeg te doen. Leeuwarden bezit talloze goede restaurants, winkels, musea, uitgaansgelegenheden en ook zijn er genoeg activiteiten te doen. Het altijd bruisende Leeuwarden geeft een echt stadsgevoel. Overal in de stad zijn grachtjes te vinden, de meeste ook bevaarbaar. Op deze route vaar je om het centrum van Leeuwarden heen, maar het is zeker een aanrader om Leeuwarden een dagje te verkennen.

  • Eindigen in Terherne

    Na Leeuwarden vaar je via Sneek terug over het Sneekermeer naar Terherne. Eenmaal in Terherne aangekomen is er nog genoeg leuks te bekijken. Terherne staat ook wel bekend als het kameleondorp. Het gezellige en knusse dorp telt 900 inwoners in de winter en maar liefst 8000 in de zomer. Voor de kinderen is het kameleoneiland een echte aanrader.

Brugbedieningstijden

Brugtijden in Friesland

Met het uitstippelen van een leuke vaarroute is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland te kennen. Deze kunnen namelijk per seizoen en per brug verschillen. Wij hebben de brugtijden in het voorseizoen, de zomer, het naseizoen en de winter op een rijtje gezet.